Ze waren praktisch waardeloos: de biljetten van 100 biljoen Zimbabwaanse dollars. Maar in vijf jaar tijd is de waarde van de briefjes 15 keer over de kop gegaan.

Het was een bizarre uitwas van de hyperinflatie die Zimbabwe rond 2010 in haar greep hield: de briefjes van 100 biljoen dollar. Voor de duidelijkheid: een biljoen is een 1 met twaalf nullen – een miljoen miljoen. Het was het grootste briefje van de Zimbabwaanse dollar, maar je kon er nauwelijks een brood voor krijgen.

Inmiddels bestaat de Zimbabwaanse dollar niet meer: het was praktisch waardeloos geworden, en daarom wordt er in Zimbabwe nu betaalt met de Zuid-Afrikaanse rand. Maar het briefje is wel flink in waarde toegenomen.

Dat ontdekte bijvoorbeeld John Wolstencroft, een private investeerder, die wat briefjes op de kop tikte om ze weg te geven aan zakenrelaties. “Ik vond het altijd een mooie manier om het ijs te breken”, stelt hij tegen The Guardian. Maar al snel begonnen zijn kennissen geld te bieden voor de briefjes.

Hij kocht daarom nog een stapeltje in. De prijs was inmiddels gestegen, maar Wolstencroft legde nog altijd niet meer dan anderhalve dollar per biljet neer. Zijn zoon ontdekte afgelopen jaar dat de briefjes voor zo’n 40 dollar per stuk over eBay gaan.

Wolstencroft zette toen samen met zijn 12-jarige zoon Vishal een handeltje op: zijn zoon regelt de verkoop en promotie, vader John zorgt voor de briefjes. Inmiddels is de prijs op eBay weer wat gezakt - de meeste biljetten worden voor zo'n 25 dollar gekocht. Nog altijd 15 keer zoveel als wat Wolstencroft er in 2011 voor betaalde.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl