In Rotterdam is woensdag bij het referendum over het voorgenomen woonbeleid de kiesdrempel van 30 procent niet gehaald. Dat bleek om 21.00 uur toen de stembureaus werden gesloten. De volksraadpleging zou pas geldig zijn als de 30 procent zou worden gehaald.

De opkomst bleef steken op 16,9 procent van de 497.540 stemgerechtigde Rotterdammers.

Dit betekent dat de plannen van de gemeente om ruim 15.000 oude woningen te slopen en te vervangen voor nieuwbouw kunnen doorgaan.

Wethouder Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam) zei in een reactie dat de uitkomst die er nu ligt betekent ,,dat we nu verder kunnen met de Woonvisie om van Rotterdam een nog fijnere stad te maken om in te wonen voor alle Rotterdammers”.

Tegenstanders van de Woonvisie, het woningbeleid tot het jaar 2030, hadden het referendum bedongen door 13.000 handtekeningen te verzamelen. Ze zijn tegen de sloop en willen dat zo veel mogelijk betaalbare sociale huurwoningen behouden blijven.

Schneider wil juist aantrekkelijker woningen bouwen voor de midden- en hogere inkomens om de uitstroom van deze groep uit de Maasstad te stoppen. Een deel van de oude woningen wordt volgens hem niet gesloopt, maar samengevoegd en gemoderniseerd.

De stemmen worden handmatig geteld. Op vrijdag wordt de definitieve uitslag van het stadsreferendum gepresenteerd. Volgens de voorlopige uitslagen van woensdagavond heeft ruim 70 procent van de stemmers tegen het woonbeleid gestemd.

De Woonbond, die tegen zijn plannen is, vindt dat het stadsbestuur de uitslag niet kan negeren. ,,Alle Rotterdammers hebben de kans gehad hun stem te laten horen en zo'n 85.000 hebben dat gedaan en daar is een duidelijk ‘nee’ tegen de sloopplannen uitgekomen'', stelt directeur Ronald Paping.

Referendum Arnhem wel geldig

Een meerderheid van de Arnhemmers (64,7 procent) die woensdag heeft meegedaan aan een referendum, heeft gestemd voor bebouwing van een deel van de polder Stadsblokken-Meinerswijk aan de oever van de Rijn. Het opkomstpercentrage voor het referendum was 24,1 procent, maakte waarnemend burgemeester Boele Staal woensdagavond bekend. Het gaat om de voorlopige uitslag, vrijdag volgt de officiële uitslag.

De gemeente wil grondeigenaar Kondor Wessels Projecten KWP toestaan om in het gebied 250 tot 300 woningen te bouwen. Die bouw beslaat ongeveer 1 procent van het totale gebied. De rest van de grond wordt ingericht als stadspark, natuurgebied en cultureel evenemententerrein. Tegenstanders zien de woningbouw niet zitten en dwongen het referendum af.

Voor het referendum in Arnhem gold geen kiesdrempel, zodat de uitslag geldig is. De Arnhemse gemeenteraad neemt op 19 december een besluit over de ontwikkeling van Stadsblokken-Meinerswijk. Hoewel het referendum raadgevend was, hebben veel raadsfracties al gezegd dat de uitslag ervan hun besluit zal bepalen.