Sinds eind 2014 kunnen Nederlandse klanten bij IKEA zonnepanelen kopen. De leverancier van de panelen is het Chinese bedrijf Hanergy. In China gaat het er nogal wild aan toe rond dat bedrijf.

Vol trots presenteerde de Zweedse warenhuisketen IKEA afgelopen november een nieuw product in zijn vestiging in Haarlem: zonnepanelen gebaseerd op de zogenoemde dunne film-techniek. Die zijn relatief goedkoop in de productie, maar vergen een wat groter dakoppervlak vergeleken met de bekendere mono- of polykristallijne modules.

Zie ook het artikel: Zonnepanelen van IKEA: hoe interessant zijn ze?

De panelen van IKEA zijn inmiddels te krijgen in negen Nederlandse vestigingen. Ze komen van de Chinese firma Hanergy. Dat bedrijf heeft grote ambities met de ontwikkeling van de techniek voor dunne film-panelen.

Drijvende kracht achter Hanergy is zakentycoon Li Hejun. De ‘zonnekoning’ van China werd door de rappe groei van Hanergy en de sterke stijging van Hongkongse beursgenoteerde aandelen in april dit jaar bestempeld tot rijkste man van China, vóór Alibaba-oprichter Jack Ma.

Hanergy: de zonnekoning van China

Volgens de Chinese rijkenlijst van het blad Hurun was Li begin april goed voor een vermogen van omgerekend zo'n 23 miljard euro. Maar sinds woensdagochtend zal dat wel een stukje minder zijn: aandelen van een dochterbedrijf van Hanergy met een Hongkongse beursnotering verloren plots 47 procent van hun waarde. De handel in dochterbedrijf Hanergy Thin Film Power werd daarop opgeschort, zo meldde onder meer de South China Morning Post.

Tegelijk werd bekend dat Li Hejun niet aanwezig is geweest bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van dochterbedrijf Hanergy Thin Film Power in Hongkong op woensdag. "Hij had iets te doen", aldus een woordvoerder van het bedrijf tegenover zakenkrant The Financial Times.

De val van de in Hongkong genoteerde aandelen Hanergy Thin Film Power volgt op een klim van liefst 315 procent in de afgelopen zes maanden. In deze periode heeft topman Li Hejun via het Chinese moederbedrijf Hanergy zijn belang in de Hongkongse dochter systematisch opgevoerd tot bijna 75 procent.

Hongkongs dochterbedrijf Hanergy

De relatie tussen het in China gebaseerde Hanergy, dat zonnepanelen produceert, en de Hongkongse dochter Hanergy Thin Film Power is overigens opmerkelijk, zo ontdekte The Financial Times in januari dit jaar. Het Hongkongse dochterbedrijf levert onderdelen voor de productie van zonnepanelen, waarbij het Chinese moederbedrijf vrijwel de enige afnemer is.

Er lijkt echter een duidelijke discrepantie te zijn tussen de geboekte omzet bij het Hongkongse dochterbedrijf en de productie van zonnepanelen bij het Chinese moederbedrijf. Tussen 2010 en 2014 boekte Hanergy Thin Film Power omgerekend een omzet van 1,9 miljard dollar (ongeveer 1,7 miljard euro) en die was vrijwel vollledig te danken aan de afname van onderdelen door moederbedrijf Hanergy.

Uit omzetcijfers van 8 van in totaal 9 fabrieken van Hanergy die zonnepanelen maken in China blijkt dat deze fabrieken in 2012 samen in totaal een omzet van 50 miljoen dollar boekten: dat was slechts een tiende van de gerapporteerde verkoop van onderdelen door de Hongkongse dochter aan het moederbedrijf in dat jaar, aldus de FT.

Betrouwbare cijfers voor 2013 en 2014 zijn niet beschikbaar, maar het lijkt erop dat er een enorm gat zit tussen de grootschalige afname van onderdelen door het Chinese moederbedrijf Hanergy en de omzet die vervolgens wordt geboekt met de productie en verkoop van zonnepanelen.

Implosie beurskoers

Juist door de spetterende groeicijfers van de Hongkongse dochter Hanergy Thin Film Power is de beurskoers van dit bedrijf enorm opgelopen. En doordat het moederbedrijf zijn belang in de Hongkongse dochter heeft opgevoerd tot bijna 75 procent, is topman Li Hejun de afgelopen maanden op papier de rijkste man van China geworden.

Een duidelijke verklaring voor de plotselinge koersdaling die Hanergy Thin Film Power woensdag te verwerken kreeg is er niet, maar bankiers in Hongkong wijzen tegenover de FT op de mogelijke invloed van speculanten die hadden ingezet op een forse koerscorrectie. De koersval van 47 procent heeft moederbedrijf Hanergy woensdag omgerekend in ieder geval zo'n 12 miljard euro gekost.

(klik voor uitvergroting; bron: Hongkong Stock Exchange)

hangery

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl