Het verbod op het aanbieden van taxidiensten in en rond de terminal op Schiphol gaat dinsdag direct in.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer worden nu flyers uitgedeeld waarop het nieuwe beleid staat. De handhaving begint per direct.

De gemeente reageert verheugd op de uitkomst van het kort geding bij de rechtbank in Haarlem. De voorzieningenrechter oordeelde dat de gemeente terecht ronselaars mag weren van de luchthaven. “We hopen dat hiermee een einde komt aan de overlast”, zei de zegsman.

Wie zich nog schuldig maakt aan het aanbieden van taxidiensten buiten de officiële standplaats, riskeert een boete die kan oplopen tot 1500 euro. De gemeente evalueert de maatregel over een half jaar.

De gemeente Haarlemmermeer probeert al tijden om taxironselaars op Schiphol te weren. Volgens de voorzieningenrechter van de rechtbank in Haarlem is het verbod op het aanbieden van taxidiensten in en rond de terminal terecht gezien de wanordelijkheden die er plaatsvinden.

Een groep van 61 chauffeurs had een kort geding aangespannen tegen de gemeente, omdat ze het niet eens waren met het besluit om de Algemene Plaatselijke Verordening aan te passen. Het verbod zou eigenlijk al vorige week maandag ingaan, maar werd vanwege het kort geding nog even uitgesteld.

Overlast op Schiphol

Na een uitspraak van het gerechtshof in 2015, dat oordeelde dat chauffeurs met een vergunning op alle openbare wegen klanten mogen oppikken, nam het aantal taxi's flink toe op Schiphol. De luchthaven wordt gezien als een goede bron van inkomsten.

De groei heeft volgens de gemeente en de luchthaven echter tot veel overlast geleid. Ze krijgen voortdurend klachten van reizigers en beveiligers over de ronselaars die zich schuldig zouden maken aan intimidatie, oplichting, belediging en bedreiging. De aankomst op Schiphol wordt ook wel vergeleken met een derdewereldland, aldus de advocaat van de luchthaven tijdens de zitting.

Volgens de rechter mag de burgemeester van Haarlemmermeer het belang van de handhaving van de openbare orde boven het belang van de taxichauffeurs stellen. Als de chauffeurs willen blijven werken op Schiphol kunnen ze zich aansluiten bij het door de luchthaven gehanteerde taxisysteem, staat in het vonnis. "Dat zij dat niet willen, is hun eigen keuze."

De raadsman meent dat het uitgebreide vonnis al vooruit loopt op de bodemprocedure die nog volgt. Hierin doet de rechter later dit jaar uitspraak.

Schiphol hoopt dat rust weerkeert

Schiphol hoopt dat door het ronselverbod voor taxichauffeurs in en rond de terminals de rust op de luchthaven weerkeert. "We hopen al langer dat het Jan Dullaertplein weer een rustige plek kan zijn", zei een woordvoerder. Hij heeft er vertrouwen in dat dat met de uitspraak van de rechter kan, zo liet hij weten.

Schiphol heeft al 7 miljoen euro betaald om de overlast van ronselaars tegen te gaan, zo vertelde de advocaat van de luchthaven tijdens de zitting vorige week op de rechtbank in Haarlem.