Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag zoals verwacht ingestemd met een officieel vervolg van het onderzoek naar de afzettingsprocedure van president Donald Trump. Eind vorige maand besloot de Democratische meerderheid tot een verkennend onderzoek naar een mogelijke afzetting.

De Republikeinen eisten een formele stemming, omdat het verkennende onderzoek zich tot nu toe achter gesloten deuren afspeelde. In totaal stemden 232 leden voor, 196 waren tegen. De rest onthield zich van stemming.

“Vandaag heeft het Huis van Afgevaardigden een volgende stap voorwaarts gezet”, zei de Democratische voorzitter van het Huis Nancy Pelosi. Voorafgaand aan de stemming had zij alle afgevaardigden opgeroepen voor de resolutie te stemmen waarmee het onderzoek werd geformaliseerd. “Ik weet niet waarom de Republikeinen bang zijn voor de waarheid. Elk lid van dit huis zou er voor moeten zijn dat het Amerikaanse volk de feiten te horen krijgen. Daar gaat deze stemming over.”

Trump liet op Twitter direct na de stemming zijn ongenoegen blijken. “De grootste heksenjacht uit de Amerikaanse geschiedenis”, schreef hij. Eerder liet het Witte Huis weten iedere medewerking aan het “ongegronde en onwettelijke” impeachment-onderzoek te weigeren.

Lees ook op Business Insider

De Democraten willen het onderzoek naar de afzettingsprocedure tegen Trump instellen, omdat die de Oekraïense president Volodimir Zelenski in juli in een telefoongesprek vroeg een onderzoek in te stellen naar Trumps politieke rivaal Joe Biden en diens zoon. Trump zou persoonlijk bevel hebben gegeven militaire hulp van bijna 400 miljoen dollar aan Oekraïne op te schorten, zolang Zelenski geen gehoor gaf aan zijn verzoek.

Lees meer: 6 vragen over de Oekraïne-affaire rond president Trump

Nu het onderzoek naar de Oekraïne-affaire is geformaliseerd komen er openbare hoorzittingen, kunnen ook door de Republikeinen getuigen opgeroepen en zelfs gedagvaard worden en mogen de advocaten van Trump zich mengen in bepaalde verhoren.

Voordat Trump afgezet zou kunnen worden, moet er nog een hoop gebeuren. Als de resultaten van het huidige onderzoek binnen zijn, stemt het Huis van Afgevaardigden over het vervolg. Dan moet er in het Huis een meerderheid zijn voor het instellen van de zogenoemde impeachment. Momenteel hebben 31 Congresleden zich uitgesproken voor het starten van de procedure.

Mocht het Huis beslissen de afzettingsprocedure te starten, dan is de Senaat aan zet. Daar wordt bepaald of Trump wordt afgezet. De kans daarop lijkt klein, hij zou de eerste president ooit worden die wordt afgezet. In de Senaat hebben de Republikeinen een meerderheid, waardoor de partij van Trump tegen de afzetting kan stemmen.

Het diep verdeelde Amerika kan nu het onderzoek niet meer achter gesloten deuren plaatsvindt in elk geval zelf gaan beoordelen of Trump zijn macht heeft misbruikt voor politieke doeleinden.

Lees meer: