De nieuwe regels voor de afhandeling van de door gaswinning veroorzaakte schade zijn klaar.

Het ministerie van Economische Zaken, de provincie Groningen, de gemeenten en maatschappelijke organisaties hebben het schadeprotocol inhoudelijk rond, aldus ingewijden.

Volgens het ministerie wordt nog de laatste hand gelegd aan het nieuwe protocol. De Groninger Bodem Beweging weet dat al zeker. Minister Eric Wiebes zou het om 16.00 uur in Groningen wereldkundig maken.

Volgens RTV Noord staat in het document dat het gebied waarop het nieuwe schadeprotocol van toepassing is, ‘niet geografisch is begrensd’. Het zou niet alleen gelden voor schade door bevingen bij het Groningenveld, maar ook voor de gasopslag bij Norg. Dit omdat de opslag direct verbonden is met het gasveld.

Onafhankelijke commissie

De stukken waarop RTV Noord de hand heeft gelegd, komen inderdaad uit het overleg over het protocol. Maar ze zijn inmiddels achterhaald, aldus het ministerie. Er zou nu een nieuwe versie liggen. Wat daarin is gewijzigd, wil het departement niet kwijt.

De Groninger Bodem Beweging gaf wel een korte toelichting op het nieuwe schadeprotocol. "Als een burger schade heeft kan hij naar een onafhankelijke commissie, daar wordt bepaald of er schade is”, aldus Jelle van der Knoop.

De grootste verandering is dat de NAM niets meer te maken heeft met de procedures, dat wordt allemaal gedaan door die commissie, aldus Van der Knoop.

"Die commissie legt de rekening neer bij de overheid en die haalt het geld dan weer bij de NAM. De benoeming van de leden wordt gedaan door het ministerie en daar komen juristen en technici in”, vervolgt Van der Knoop. "De burgers hebben nu recht op bezwaar en beroep en de afhandeling gaat veel sneller dan voorheen."

Mocht er iets fout gaan, dan ligt de verantwoordelijkheid daarvan bij het ministerie en bij de minister volgens Van der Knoop.

Geschiedenis gaswinning in Groningen

De gaswinning in Groningen leidde tot welvaart, maar tegenwoordig vooral tot weerstand. Een overzicht.

Het Groninger gasveld werd in 1959 ontdekt. Tot 1 januari 2015 is in totaal 2115 miljard Nm3 (de inhoudsmaat voor aardgas) aan het Groningenveld onttrokken. Begin dat jaar zat er nog 690 miljard Nm3 in de bodem.

- In 1976 bedroeg de gaswinning circa 88 Nm3 per jaar. Daarna daalde de hoeveelheid gestaag. In 2000 werd maar 21 miljard Nm3 gewonnen, waarna de NAM de productie weer opschroefde. Het kabinet heeft besloten jaarlijks niet meer dan 24 miljard Nm3 uit de bodem te halen.

- In het gaswinningsgebied in Noord-Oost Groningen wonen 150.000 mensen. Het gebied telt negen risicogemeenten: Appingedam, Bedum, Slochteren, Loppersum, Ten Boer, Winsum, Eemsmond, De Marne en Delfzijl. Ruim 15.000 huishoudens voelen er zich onveilig. Bijna 4000 huishoudens kampen met psychische problemen als gevolg van de aardbevingsproblematiek.

- De waarde van de huizen is door de bevingsproblematiek fors afgenomen. Het waardeverlies treft ruim 180.000 woningen en zou minimaal 954 miljoen euro bedragen. Het gerechtshof besloot onlangs dat de NAM dit waardeverlies gelijk aan de bewoners moet compenseren.

- Het KNMI registreerde tot nu toe in totaal duizend aardbevingen in Noord-Nederland. De zwaarste bevingen tot nu toe hadden plaats in in 2012 in Huizinge (3.6) en in 2006 in Westeremden (3.5). Op 8 januari deed zich bij Zeerijp een beving met een kracht van 3.4 voor. De eerste aardbeving als gevolg van gaswinning was vlakbij Assen op 26 december 1986. Vijftien bevingen in Noord-Nederland waren sterker dan kracht 3.0.

- Sinds de beving van Huizinge zijn er vele tienduizenden schademeldingen gedaan. Het Centrum Veilig Wonen waar de meldingen binnenkomen, heeft meer dan 75.000 schademeldingen afgehandeld.

- Per jaar kunnen vijf of meer mensen overlijden aan gezondheidsklachten als gevolg van de aardbevingen in Groningen. Die conclusie trekken Groningse onderzoekers op basis van meerdere onderzoeken waaraan duizenden mensen hebben deelgenomen. Bewoners met meervoudige schade melden zich vaker ziek op hun werk en hebben een hogere kans op een burn-out.

- Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) brengt donderdag zijn advies uit aan minister Eric Wiebes (Economische Zaken) over de gaswinning in Groningen. Aanleiding is de zware beving in Zeerijp. Het gaat om voorgestelde maatregelen "met het oog op de veiligheid van de inwoners van Groningen'', zoals het verlagen van de gaswinning.