Google bestaat vrijdag 15 jaar. Alhoewel, is 27 september wel de echte verjaardag van Google? Dat ligt eraan welk moment je als begin van het zoekbedrijf ziet.

Google is een eigenzinnig bedrijf. Het geeft gratis eten weg in de kantine, neemt geen zakenbank in de arm bij de beursgang en laat werknemers een dag in de week werken aan hobbyprojecten.

Zelfs aan iets simpels als een verjaardag, weet Google een geheel eigen draai te geven. Door de jaren heen vierde het techconcern op 7 september en op 27 september dat het een jaar ouder was geworden. Wat is nu de echte verjaardag van Google? Dat ligt eraan welk moment je als begin van het zoekbedrijf ziet.

Van Stanford naar garage

In januari 1996 beginnen Stanford-studenten Larry Page en Sergey Brin aan de bouw van een zoekmachine genaamd BackRub. Na een jaar stopt Stanford het experiment, omdat het te veel bandbreedte op de servers gebruikt. Het duo besluit te verkassen en de naam van het project te veranderen.

Op 15 september 1997 registreren Page en Brin de domeinnaam Google.com. De naam is afgeleid van de wiskundige term ‘googol’, een 1 met honderd nullen. Naar eigen zeggen staat het getal symbool voor de missie van het bedrijf: het organiseren van de schijnbaar oneindige hoeveelheid aan informatie op het web.

Een jaar later is Google pas echt uit de startblokken. Op 4 september 1998 wordt Google officieel opgericht als bedrijf en drie dagen later gaan de deuren open van het allereerste ‘kantoor’ in Menlo Park, Californië: een garage.

Rare datum

Waarom komt de datum 27 september dan vandaan? Dat heeft te maken met concurrent Yahoo, aldus zoekmachine-expert Danny Sullivan. In 2005 roept dat bedrijf dat er meer websites in hun database zitten dan in die van Google. In die tijd is dat nog een belangrijk gegeven waar volop mee wordt geschermd.

Lees ook op Business Insider

Yahoo groter dan Google? Dat kan niet. Dus bedient Google zich van een pr-truc. Het kondigt aan dat ze voor hun verjaardag op 27 september de database hebben vergroot. En en passant verwijderen ze ook het getal op de homepage dat aangeeft hoeveel websites ze hebben geïndexeerd. Opgelost!

Google houdt de laatste jaren 27 september aan als verjaardag. Op die dag is het logo gehuld in een speciaal verjaardagsjasje, zoals ook dit jaar. Omdat de meeste mijlpalen in september vallen, spreekt Google officieel niet van een verjaardag maar een ‘verjaarmaand’.