Het kabinet heeft nog veel werk aan de winkel, wil het de doelen voor 2020 op het gebied van energie en klimaat halen. De uitstoot van broeikasgassen daalt te langzaam.

Dat blijkt uit een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat het beleid van Rutte III doorrekent.

In het beste geval wordt volgend jaar een afname gehaald van 24 procent ten opzichte van 1990, maar dat kan volgens het PBL in het slechtste geval ook 17 procent worden. De CO2-uitstoot moet in 2020 met minstens een kwart zijn teruggedrongen ten opzichte van 1990, zo oordeelde rechter tot twee keer toe in de zogenoemde Urgenda-zaak.

Ook de beoogde energiebesparing uit het in 2013 gesloten Energieakkoord wordt waarschijnlijk niet gehaald. Datzelfde geldt voor de in Europees verband afgesproken doelstelling om het aandeel duurzaam opgewekte energie op te vijzelen tot 14 procent. Het PBL becijfert op basis van het huidige beleid een aandeel tussen de 11 en 13 procent in 2020.

De uitstoot van broeikasgassen daalt vooral doordat in Nederland veel minder elektriciteit wordt opgewekt door de verbranding van kolen en gas. Die afname is wel erg onzeker, bijvoorbeeld door schommelingen in de import van stroom uit het buitenland. Ook de weersomstandigheden kunnen voor flinke afwijkingen zorgen.

Het kabinet zou met meer maatregelen moeten komen om de klimaatdoelen te halen.

Volgens de NOS zou de coalitie overwegen om twee kolencentrales eerder te sluiten dan gepland en de maximumsnelheid op snelwegen te verlagen van 130 naar 100 kilometer per uur. Dat levert bij elkaar zo'n 5 megaton aan reductie op, maar ook daarmee komt het kabinet er niet.

Het kabinet komt in april met een pakket maatregelen om op korte termijn klimaatdoelen te halen. "Het kabinet weet dat het wat moet doen, maar nog niet wat het gaat doen", zei minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in een eerste reactie op het nieuws dat Nederland eind volgend jaar onvoldoende de CO2-uitstoot zal hebben verminderd.

"We gaan alles eerst zorgvuldig in kaart brengen, we gaan alles op een rijtje zetten. Dat is geen eenvoudige opgave'', aldus de bewindsvrouw. Zij verwacht in april een "afgewogen pakket waar draagvlak voor is.'' In april zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten achter de rug.

LEES OOK: Hebben we echt nieuwe kerncentrales nodig om de klimaatdoelen te halen? Dit doen de landen om ons heen