De loonkloof tussen de top van het bedrijfsleven en hun werknemers is zo groot dat de gemiddelde Nederlandse CEO in 3,1 werkdagen tijd het gemiddelde jaarsalaris van een werknemer verdient.

Voormalig Unilever-topman Paul Polman en Heineken-topman Jean-François Van Boxmeer hadden in 2017 zelfs in minder dan een dag al het gemiddelde jaarsalaris van hun werknemers te pakken. Dat blijkt uit berekeningen van Focus Orange en het Financieele Dagblad.

Nederlandse CEO’s verdienen gemiddeld 83 keer zoveel als hun werknemers en met 261 werkdagen per jaar betekent dat zij deze maandagochtend 7 januari om 10.16 uur al het jaarsalaris van een doorsnee werknemer hadden verdiend, schrijft het FD.

Toch is de loonkloof in Nederland minder groot dat in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Britse CEO’s verdienen 133 keer zoveel als de gemiddelde werknemer en hadden daardoor vrijdag al het jaarsalaris van hun personeel verdiend. In de VS verdienen CEO’s afhankelijk van de berekeningswijze zelfs 347 tot 361 keer zoveel als de gemiddelde werknemer en die zaten dus al voordat hun eerste werkdag erop zat op het jaarsalaris van hun gemiddelde medewerker.

Verschillen tussen Nederlandse CEO’s

Er zijn binnen Nederland wel grote verschillen in de verhouding tussen de salarissen van de CEO en werknemers. Terwijl oud-Unilever-topman Paul Polman maar 0,9 werkdag nodig had om aan een jaarsalaris van zijn gemiddelde werknemer te komen, doet Kees van Dijkhuizen van ABN Amro daar 29 werkdagen over.

Hieronder een aantal belangrijke CEO's en het aantal werkdagen dat ze volgens het FD in 2017 nodig hadden het gemiddelde loon van werknemers te verdienen:

Paul Polman (Unilever) 0,9 werkdagen
J.F. van Boxmeer (Heineken) 0,9 werkdagen
Dick Boer (Ahold Delhaize) 1,4 werkdagen
Nancy McKinstry (Wolters Kluwer) 1,6 werkdagen
Ben van Beurden (Shell) 3,9 werkdagen
Eelco Blok (KPN) 6,7 werkdagen
Ralph Hamers (ING) 7,7 werkdagen
Kees van Dijkhuizen ABN AMRO 29 werkdagen