Rafael Nadal staat als één van de weinige toptennissers daadwerkelijk op de baan met een gesponsord horloge. Maar de Spanjaard heeft dan ook een gadget van ruim zeven ton om zijn pols.

Sleept tennisfenomeen Rafal Nadal voor de tiende keer de titel in de wacht bij het mannentoernooi in Roland Garros? Die vraag houdt de tenniswereld dezer dagen bezig.

Maar collega’s van gravelkoning Nadal kijken in Parijs ook naar iets anders, zo signaleert zakenkrant The Wall Street Journal: het bijzondere horloge dat Nadal op de baan draagt. Het gaat om een uniek exemplaar van het Zwitserse bedrijf Richard Mille.

Diverse toptennissers hebben hun naam verbonden aan een horlogemerk. Zo wordt Roger Federer gesponsord door Rolex en Maria Sharapova door Tag Heuer. Maar weinig spelers dragen ook daadwerkelijk horloges tijdens officiële wedstrijden. Nadal doet dat sinds 2010 wel.

Superhorloge van Rafael Nadal

Zijn huidige horloge is niet alleen bestand tegen bakken zweet en stof, maar hindert hem kennelijk ook niet als hij een tweehandige backhand slaat, met het horloge om z’n rechterpols. “Het voelt alsof het er niet is, alsof het deel van mijn huid is”, stelde Nadal onlangs, aldus de WSJ.

Daar hangt wel een prijskaartje aan: 775 duizend dollar om precies te zijn, omgerekend zo'n 711 duizend euro.

De hoge waarde zit 'm niet in dure versieringen met juwelen. Vooral de mechaniek in het horloge is speciaal. Die zorgt ervoor dat het uurwerk tegen grote druk en hevige schokken kan en toch accuraat blijft werken. Het is gemaakt van koolstof en kwarts, met titaniumschroeven. En Nadal kan er naar eigen zeggen ook mee onder de douche.

Twee exemplaren gestolen

Het huidige horloge is overigens niet het eerste exemplaar dat Mille speciaal voor Nadal maakte. Twee eerdere horloges werden gestolen, aldus de WSJ, waarvan één door een hotelmedewerker die later werd gesnapt.

Tenniscollega Eric Butorac behoedde Nadal een paar jaar geleden voor verlies van een superhorloge. Hij vond een Mille-horloge tussen een handdoek in een kleedkamer tijdens het toernooi van Cincinnati. "Ik herinner me nog dat ik het vasthield en dacht: 'Wow, dit is meer waard dan al het prijzengeld uit mijn carrière'." Butorac trof Nadal verderop in een trainingsruimte en gaf het horloge terug.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl