Wat een rommeltje.

Voor de tiende verjaardag  van de iPhone wil Apple alles uit de kast halen. De nieuwste iPhone, die in de herfst van dit jaar uitkomt, krijgt een nieuw design en nieuwe functies. Dit zou kunnen betekenen dat het prijskaartje oploopt tot boven de 1000 dollar.

Hoeveel euro de iPhone 8 gaat kosten kunnen we nog niet zeggen. De prijzen in Amerika verschillen vaak met die van Europa, ook is de 1000 dollar die nu wordt genoemd exclusief belastingen.

Samsung, de grootste concurrent, is net naar buiten gekomen met de Galaxy S8, deze kost 823 euro. Apple zal dus niet te veel met de prijs kunnen gaan stijgen.

Iphone8: hoe duur wordt ie?

Analisten zijn verdeeld over de vraag of Apple zijn prijskaartje van 1000 dollar kan vasthouden. Een rapport van onderzoeksbureau Longbow voor beleggers van afgelopen dinsdag laat zien dat Apple serieus moet gaan nadenken over de prijs.

Analisten Shawn M. Harrison en Frank Carson schrijven dat Apple steeds meer kosten moet maken om de iPhone te produceren; veranderingen aan het ontwerp hebben de afgelopen jaren geleid tot een “redelijke tot sterke toename van de prijs”. En dat was voordat Apple ging nadenken over het toevoegen van een duurder OLED-scherm, waar de nieuwe iPhone vermoedelijk over zal beschikken. De analisten gaan ook uit van een kostenstijging van 30 procent wat betreft het geheugen van het apparaat.

Ze schrijven dat een OLED-iPhone zo’n 30 dollar (28 euro) duurder zal zijn om te maken, wat het voordeel van een hogere prijs al grotendeels teniet zou doen. De analisten schrijven verder dat een hogere prijs op de lange termijn verstandig zou zijn voor de winstmarges van Apple.

Als Apple 1.000 dollar gaat vragen voor zijn nieuwe iPhone, is dat volgens analisten Harrison en Carson onverstandig. Vooral omdat de iPhone dan echt fors duurder zou zijn dan de Galaxy S8 van Samsung.