Misschien heb je het al zien liggen aan de voet van de Van Brienenoordbrug: het project ‘Zon op Kralingen’. Sinds deze zomer vind je er een gigantisch drijvend eiland vol zonnepanelen die de zon volgen alsof het zonnebloemen zijn.

“Het bijzondere aan deze installatie is dat het met speciale sensoren de stand van de zon volgt”, legt Bouke Feenstra van Sunrock enthousiast uit. “Bij standaard zonneparken is er altijd een moment op de dag dat de panelen niet in de zon liggen, maar doordat dit eiland ronddraait leveren de panelen een optimaal vermogen aan duurzame energie op.”

Feenstra is Investment Manager Large Projects bij Sunrock, de Amsterdamse zonneparkontwikkelaar die het eiland samen met leverancier Floating Solar uit Rhenen realiseerde. Floating Solar nam het ontwerp en bouw voor haar rekening, Sunrock zette haar expertise op het gebied van ontwikkeling en financiering in.

2 miljoen kilowattuur

Het zonnepark drijft op het waterbekken van het terrein van Evides Waterbedrijf. De cijfers? Het park meet 1 hectare, telt 3000 panelen en levert samen met 1800 panelen op de wal naar schatting jaarlijks ruim 2 miljoen kilowattuur aan duurzame stroom op. Vergelijkbaar met het verbruik van 570 huishoudens. Al die energie wordt gebruikt om de stad van schoon water te voorzien.

“Het is een mooie showcase”, aldus Feenstra. “Het waterreservoir levert nu naast drinkwater ook stroom op om dat water te zuiveren. Gebruikmaken van het productieproces om energie op te wekken, is een slimme en vernieuwende oplossing op het gebied van verduurzaming. Voor alle betrokkenen was het belangrijk om kennis op te doen, belangrijker dan een hoog rendement.”

Evides onderzoekt nu de mogelijkheden om haar productieproces verder CO2-neutraal te maken door ook zonnepanelen te plaatsen op de spaarbekkens van andere productielocaties. Ondertussen werken Sunrock en Floating Solar aan de ontwikkeling van andere zonne-eilanden, zoals het voorgenomen drijvende zonnepark op de Slufter. Een 300-hectare groot depot voor vervuild baggerslib op de Maasvlakte.

Zonnepanelen op daken, overkappingen en water

Feenstra: “Er zijn nog zoveel onbenutte oppervlaktes in Nederland. Het is onze missie om er zoveel mogelijk te voorzien van zonnepanelen om zo een positieve bijdrage te leveren aan de energietransitie.”

Lees ook op Business Insider

“Voorheen keken we primair naar grote daken van commercieel en logistiek vastgoed, maar er liggen ook veel kansen bij oppervlaktes zoals overkappingen van parkeergarages, vliegvelden, voormalige vuilstorten en dus wateroppervlaktes. Dit project was voor ons een goede eerste stap in de realisatie van dat potentieel.”

Investeren in zonnepark

Niet alleen voor Sunrock, Floating Solar en Evides Waterbedrijf was het zonvolgende zonnepark in Rotterdam een spannend project, ook ING heeft ‘haar nek uitgestoken’, aldus Feenstra. De bank  is verantwoordelijk voor de verstrekte (non-recourse) projectfinanciering van het Zon op Kralingen-project. “Grote financiële instellingen hebben vaak een log en risicomijdend imago maar dat is echt niet altijd terecht. ING is innovatief en ze denken mee”, heeft Feenstra tijdens deze samenwerking ervaren.

“De bank was intensief betrokken tijdens het hele ontwikkelingsproces en zocht samen met ons naar innovatieve oplossingen als er problemen opdoken, waarbij de schaalbaarheid altijd centraal bleef staan. Uiteindelijk is het voor hen natuurlijk ook een interessante showcase voor haar rol als financier van de energietransitie.”

Het gezamenlijke besef dat de transitie naar duurzame energie onvermijdelijk en nodig is, hield – ook tijdens tegenslagen – alle partners bij elkaar. “Bij innovatieve projecten als deze, hebben verschillende partijen soms verschillende meningen en belangen”, merkte Feenstra. “Maar de boodschap was uiteindelijk steeds weer: we willen met z’n allen verduurzamen. En dat heeft geresulteerd in een unicum: het grootste drijvende zonvolgende zonnepark van Europa.”

Wil je weten wat ING voor jouw bedrijf kan betekenen als het gaat om verduurzamen? Lees hier meer of lees andere verhalen van ondernemers in de serie futureproof ondernemen.