OPINIE – De curator van de in 2014 omgevallen cryptobeurs Mt Gox heeft een zware week achter de rug. Nobuaki Kobayashi kreeg onder meer het volgende commentaar voor de kiezen op het sociale platform Reddit:

“Nobuaki Kobayashi is some kind of special moron selling the bottom of a correction pushing the price down even further.”

Kobayashi staat voor de uitdagende taak om de resterende bezittingen van Mt Gox van de hand te doen en de duizenden gedupeerde klanten van Mt Gox uit te betalen met de opbrengst van de boedelverkoop.

Om de schuldeisers iets te bieden, verkoopt Kobayashi de resterende bezittingen van Mt Gox. De schuldeisers krijgen naar rato een deel van de opbrengst. Het goede nieuws is dat de curator al voor zo’n 400 miljoen dollar aan bezittingen heeft weten te verkopen. Dat komt in de buurt van het bedrag van de diefstal die bij Mt Gox heeft plaatsgevonden.

Maar daar krijgt Kobayashi geen bedankjes voor.

Zogenoemde bitcoin-"hodlers" zijn boos op Kobayashi ("hodl" is een bewuste typefout van het woord "hold" en slaat op mensen die hun bitcoins nooit willen verkopen).

Zoals uit de grafiek hieronder blijkt, zijn de verkopen van het resterende bezit aan bitcoins van Mt Gox zo massaal dat ze op z'n minst invloed hebben gehad op de recente koersdaling van de bitcoin. Sinds eind december is de koers van de bitcoin min of meer gehalveerd.

En Kobayashi is nog niet klaar. Volgens persbureau Bloomberg heeft hij nog voor zo'n 2 miljard dollar aan bitcoins om te verkopen.

Hoe meer bitcoin de curator verkoopt, des de forser de prijsdruk. En des te bozer de 'hodlers'.

De bitcoin is een prijs, niets anders

De boosheid van bitcoinfans is echter misplaatst. De klachten betreffen namelijk een fundamentele eigenschap van de bitcoin: vraag en aanbod bepalen de prijs van de cryptomunt.

Maar eerst even terug naar Mt Gox:

In 2014 was handelsplatform Mt Gox de grootste bitcoinbeurs ter wereld. Op het hoogtepunt ging 70 procent van de bitcoinhandel via deze beurs. Mt Gox werd beroofd door hackers die  850.000 bitcoins bemachtigden. Dat kwam destijds overeen met ongeveer 7 procent van de totale voorraad aan bitcoins. De waarde van de gestolen bitcoins bedroeg in 2014 ruim 450 miljoen dollar.

Inmiddels zijn we vier jaar verder. De waarde van de bitcoin is tussen 2014 en maart 2018 gestegen van 600 dollar naar ongeveer 9.000 dollar, een plus van 1.500 procent.

Bekijk hier de koers van de bitcoin op finanzen.nl.

Van de verdwenen bitcoins zijn er ongeveer 200.000 'ondekt' na het faillissement van Mt Gox. Een gelukje voor de curatoren, want deze 200.000 bitcoin zijn nu méér waard dan de 850.000 bitcoin destijds. De totale waarde van de 200.000 bitcoin ligt rond de 2 miljard dollar. Er is dus genoeg geld om iedereen te compenseren.

Jippie!

Toch niet.

Elke keer als Kobayashi een pluk bitcoin verkoopt, krijgt de koers van de bitcoin een tik. "Je kunt toch niet zo dom zijn", zegt Reddit-gebruiker michelmx.

De belangrijkste klacht is dat Kobayashi de bitcoins op een cryptobeurs heeft verkocht. Boze 'hodlers' zeggen dat hij ze had moeten veilen, of via onderhandse verkopen van de hand had moeten doen. Dan zouden de private kopers de bitcoins beetje bij beetje op de markt hebben kunnen brengen, zonder dat de markt daar last van heeft.

Een drogredenering.

Op de lange termijn maakt het niet uit of bitcoins onderhands worden verkocht: een toename van het aanbod met 200.000 bitcoin zal altijd invloed hebben op de koers.

Deze les hebben centrale bankiers geleerd in de jaren 1920, toen men in de Weimar Republiek dacht geld te kunnen bijdrukken, zonder dat iemand het in de gaten zou hebben. Als het aanbod van geld wordt verhoogd heeft dat invloed op de prijs; de manier waarop geld in omloop wordt gebracht, doet er niet toe.

De bitcoin is niets meer dan een koers. Het is geen fysiek object, niet een claim op een onderliggende waarde, of iets waarvan de waarde wordt gegarandeerd door een bank, of een goed dat een gebruikswaarde heeft die verder gaat dan de koers.

Een bitcoin is een getallenreeks met een wisselend prijsniveau.  De koers is het enige dat er is.

Kortom, klagen dat het op de markt brengen van bitcoins zorgt voor een koersdaling, staat gelijk aan klagen over de essentie van wat bitcoin is.

LEES OOK Hoe 7 mensen die stinkend rijk zijn geworden met cryptomunten hun geld in de echte wereld uitgeven