Alle zeventig winkels van Kijkshop sluiten hun deuren. De winkelketen kampt al jaren met aanzienlijke verliezen. De Zweedse eigenaar The One vraagt dinsdag faillissement aan bij de rechter, zo laat de investeerder weten.

De ongeveer vierhonderd medewerkers van Kijkshop komen op straat te staan. Het is volgens een woordvoerder van The One nu aan een curator om te kijken of een eventuele verkoop of doorstart mogelijk is. Die kan ook besluiten dat de winkels al dan niet tijdelijk weer opengaan als dat in het belang van de verkoop van de boedel is.

Investeerder Björn Serving, die zichzelf ‘The One from Sweden’ noemt, zei al eerder dat winkels in hun oude vorm geen bestaansrecht meer hebben. Kijkshop was om die reden dan ook begonnen met een omvorming naar een nieuw onlinewinkelconcept, waarbij al in maart de sluiting van twintig winkels werd aangekondigd.

Die ingreep blijkt nu volgens de investeerder echter niet voldoende om de winkels te redden. Hij noemt de gevolgen voor de medewerkers ,,erg ongelukkig”.

The One richt zich nu op het onlinewinkelconcept KijkBijMij, waarbij consumenten elkaar live via video koopadvies kunnen geven in ruil voor een commissie. De app is in zes weken tijd 100.000 keer gedownload. Mogelijk worden er in de toekomst ook weer winkels geopend, maar op een veel beperktere schaal.

De eerste Kijkshop-winkel opende zijn deuren in 1973 in Den Bosch. In 2015 werd Kijkshop overgenomen door de Zweedse investeerder Listérus & Partners Capital Advisors van Björn Serving. Die stapte over naar de investeringsmaatschappij SparkistanStClemens, dat Kijkshop vervolgens in september overnam. SparkistanStClemens trekt nu onder de naam The One de stekker uit de fysieke winkels.