Met het vredesakkoord in 1998 en de ontbinding van de gewelddadige afscheidingsbeweging IRA moest er een definitief einde komen aan de gewapende strijd in Noord-Ierland.

Maar alle onduidelijkheid rond de Noord-Ierse grens die Brexit met zich meebrengt, wordt gevreesd voor heropleving van het geweld, dat toch al nooit helemaal verdwenen was.

Het Britse parlement weet nog altijd niet hoe het de Brexit wil vormgeven en vroeg donderdagavond om uitstel, maar door het getouwtrek tussen Londen en de EU over de omstreden ‘backstop’, laait de angst op dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland toch niet helemaal open kan blijven. En daar dreigen Ierse extremisten nu van te profiteren.

Het conflict is sinds het zogeheten Goedevrijdagakkoord van 1998 altijd blijven sluimeren en de Britse geheime dienst MI5 besteedt daarom nog altijd 22% van het budget aan het bestrijden van terrorisme dat aan Noord-Ierland is gerelateerd, schrijft The Financial Times.

Rustige periode?

In januari ontplofte in het Noord-Ierse Londonderry een autobom, een aanslag die werd geclaimd door de in 2012 opgerichte New IRA. Ook stuurde New IRA, dat een van de opvolgers is van de beruchte afscheidingsbeweging IRA, vorige week vier bombrieven naar Londen en Glasgow.

"Dit zou je, kijkend naar de geschiedenis van geweld en terrorisme in Noord-Ierland, een rustige periode kunnen noemen", zegt een hooggeplaatste medewerker van de veiligheidsdienst tegen de krant. "Maar de geschiedenis laat zien dat er altijd pieken en dalen zijn. En zelfs voor een rustige periode zijn er nog veel aanvallen en activiteit rond Noord-Ierland in vergelijking met andere delen van Groot-Brittannië."

De Britse regering houdt vol dat het onbespreekbaar is weer grenscontroles in te voeren tussen Ierland en Noord-Ierland die de extremistische beweging verder zouden kunnen voeden in hun strijd.

Existentiële bedreiging

Veiligheidsdiensten zijn volgens de FT, los van hoe het grensprobleem precies wordt opgelost, ook bang dat er na de Brexit minder informatie wordt uitgewisseld tussen de Britse en de Ierse diensten over de activiteiten van de extremisten. Als Ierland bij de EU blijft en het Verenigd Koninkrijk niet, kan geen gebruik gemaakt meer worden van gezamenlijke Europese uitwisselingssystemen en regels.

De samenwerking tussen Londen en Dublin wordt juist gezien als een van de belangrijkste peilers achter het succes van het vredesproces.

Stephen Farry van de Alliance Party in Noord-Ierland zei eerder al tegen Business Insider dat de Brexit een "existentiële bedreiging" vormt voor zijn land: "Brexit, en in het bijzonder een harde Brexit, betekent nieuwe beperkingen, nieuwe grenzen, nieuwe verdeeldheid en dat gaat dwars tegen de geest van het vredesproces in."

Met de bloedige geschiedenis kijkt Noord-Ierland daarom met extra aandacht en de nodige angst en beven naar het Brexit-proces dat in een totale impasse verkeert.

Lees meer over de Brexit en Noord-Ierland: