Valutahandelaren nemen het zekere voor het onzekere, nu de Britse premier Theresa May steeds sterker lijkt te hinten op een zogenoemde harde Brexit, waarbij het Verenigd Koninkrijk geen toegang houdt de de Europese interne markt.

De waarde van het Britse pond is maandagochtend sterk gedaald. Valutahandelaren reageerden op uitspraken van premier Theresa May, die dit weekeinde nogmaals benadrukte voor een volledige Brexit te gaan.

Het pond zakte tot de laagste waarde ten opzichte van de dollar sinds eind oktober, nadat uit uitspraken van May kon worden opgemaakt dat zij bereid is een vertrek uit de gemeenschappelijke Europese markt te accepteren, als dat nodig is om volledige controle te krijgen over migratie naar Groot-Brittannië.

Tegenover de euro zakte het Britse Pond maandag ongeveer 1 procent tot 1,15 euro per pond.

pond-euro

Volg de koers van het Britse Pond op finanzen.nl.

May benadrukte afgelopen weekeinde in een interview met Sky News niet geïnteresseerd te zijn in het behoud van delen van het EU-lidmaatschap. Ze blijft naar eigen zeggen streven naar een allesomvattende deal met de andere EU-landen, die de best mogelijke opbrengst oplevert voor Britse bedrijven.

Wat wil May met Brexit?

Business Insiders’ Lianna Brinded stelt in een analyse overigens dat May nog steeds uiterst ambigu is over de Brexit, als je verschillende uitspraken naast elkaar legt.

Aan de ene kant stelde de Britse premier zondag dat een vertrek uit de EU niet betekent dat er “stukjes van het lidmaatschap” behouden blijven. Die uitspraak duidt erop dat May bereidt is het lidmaatschap van de interne Europese markt op te geven, in ruil voor meer controle over immigratie.

Maar tegelijk zei May dus dat ze “de best mogelijk deal” wil om te handelen binnen de interne Europese markt.

De vraag is dus: wordt het nu wel of geen ‘harde’ Brexit? Dat laatste zou in ieder geval voor de Londense City een grote tegenslag zijn, omdat banken en andere financiële instellingen dan niet meer met één licentie in de hele Europese Unie kunnen opereren.

LEES OOK: Deze fout mag ‘de elite’ niet maken in 2017: kiezers klem zetten met het-kan-niet-anders