Het Britse ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandsontwikkeling gaat 1.200 extra fulltime personeelsleden in dienst nemen om de Brexit het hoofd te kunnen bieden.

Het departement staat “onder aanzienlijke druk” volgens een rapport van het National Audit Office (NAO), een onafhankelijke overheidsinstantie verantwoordelijk voor het controleren van ministeries.

Het ministerie laat zaken met minder prioriteit liggen, zoals overstromingspreventie.

In het rapport over hoe het ministerie van Milieu zich voorbereid op de Brexit staat dat het al 650 fte in de arm heeft genomen, dat er 150 vacatures vacant zijn en dat er voor maart volgend jaar nog 400 bijkomen.

Dat is nogal een verandering: sinds 2010 daalt het aantal medewerkers met gemiddeld 18 procent per jaar. Met de Brexit in het vooruitzicht stijgt het totaal weer met 5 procent.

Het National Audit Office schat dat er 95 stukken aan secundaire wetgeving (verordeningen, richtlijnen en besluiten gebaseerd op doelstellingen van de (EU-)verdragen) omgezet moeten worden in nationale wetgeving zodra het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt.

80 procent van het werk van het ministerie wordt bepaald door EU-wetgeving. Daarmee is het ministerie van Milieu het ministerie dat het meest afhankelijk is van de EU, op één ander ministerie na. Tegelijkertijd wordt op het budget van het ministerie gekort.