Het Brexit-referendum van juni 2016 heeft gezorgd voor fors lagere overheidsinkomsten, als gevolg van tragere economische groei. Op weekbasis gaat het om 440 miljoen pond, ongeveer 500 miljoen euro.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Centre for European Reform, een onderzoeksbureau dat heeft becijferd dat de economische groei in het VK door de uitslag van het Brexit-referendum zo’n 2,1 procent lager is geweest, dan anders het geval zou zijn geweest.

Het onderzoek van het CER laat zien dat de tragere groei leidt tot minder belastinginkomsten van in totaal zo’n 23 miljard pond per jaar.

Het rapport weerspreekt de stelling van premier Theresa May dat de financiering van de Britse gezondheidszorg een impuls kan krijgen, die betaald wordt via een zogenoemd ‘Brexit-dividend’, als het VK niet meer bijdraagt aan het budget van de Europese Unie.

‘Brexit dividend is mythe’

“Het zogenoemde Brexit dividend is een mythe” zegt John Springford, mede-auteur van het CER-rapport.

"De Britse schatkist lijdt een verlies van 440 miljoen per week. Dat is veel meer dan de Britse bijdrage aan het EU-budget. Er zijn twee jaar verstreken sinds het Brexit-referendum en we weten nu dat dit de economie serieuze schade heeft toegebracht."

The cost of Brexit

Foto: CER

Wat als...

Het rapport van het CER werkt met een statistisch model. Dat vergelijkt de huidige staat van de Britse economie met een veronderstelde situatie als het Brexit-referendum had geleid tot een keuze om in de Europese Unie te blijven.

Het zogenoemde 'Remain'-model is opgesteld door te kijken hoe vergelijkbare economieën zoals Canada, Japan en de VS hebben gepresteerd in de afgelopen twintig jaar, en die prestatie is vervolgens geëxtrapoleerd voor de Britse economie.

De verlies van 2,1 procent aan economische groei van de Britse economie is het gevolg van lagere productie en minder investeringen. Die zijn te wijten aan de onzekerheid die is ontstaan na het Brexit-referendum. Gevolg is dat de overheid ook minder belastinginkomsten krijgt.

LEES OOK: Saudi-Arabië wil van rivaal Qatar een eiland maken door een ‘gracht’ aan te leggen langs de grens