De Europese Centrale Bank (ECB) besloot afgelopen week dat het biljet van 500 euro niet meer wordt gedrukt. Maar criminelen willen het biljet zo graag blijven gebruiken dat ze er graag meer dan 500 euro voor neertellen.

Het 500 euro biljet heeft een bijzondere bijnaam: Bin Laden. Want van welke twee dingen weet je precies hoe het er uit ziet, maar heb je het nog nooit in het echt gezien? Juist.

Onder normale burgers wordt het grootste eurobiljet dus nauwelijks gebruikt, maar toch is het briefje razend populair. Criminelen vinden het biljet namelijk ideaal om grote transacties mee te doen. Wie een miljoen euro wil afrekenen, heeft 2.000 briefjes van 500 nodig. Die passen makkelijk in een koffertje, en wegen maar iets meer dan twee kilo.

Briefje wordt schaarser

Reden genoeg om het biljet af te schaffen, vindt de ECB. Maar sommige bestuurders (waaronder de president van de Duitse centrale bank) vonden dat helemaal niet zo’n goed idee, en daarom kwam het tot een compromis: het briefje wordt vanaf 2019 niet meer gedrukt, maar blijft wel een wettig betaalmiddel.

Het biljet blijft dus in omloop, en criminelen kunnen er gebruik van blijven maken. Maar het briefje zal wel schaarser worden: er worden immers geen nieuwe biljetten gedrukt.

Volgens Europol hebben criminelen nu al meer dan 500 euro over voor het grootste briefje, en als er minder van in omloop komen kan dat de waarde nog verder doen opdrijven, signaleert Wall Street Journal. Criminelen willen immers graag van het biljet gebruik blijven maken.

Europol meldde niet hoeveel meer criminelen over hebben voor een biljet van 500. De WSJ denkt dat dat bedrag niet bijzonder veel boven de werkelijke waarde zal liggen. Criminelen stappen dan liever over op de biljetten van 200 euro – internationaal gezien ook een grote eenheid.

Zo hebben de Verenigde Staten geen grotere biljetten dan die van 100 dollar. Die zijn overigens ook populair onder criminelen: zij hebben daar soms wel twintig procent meer voor over dan de daadwerkelijke waarde.