Het Vlaamse café ‘In de Verzekering tegen Grote Dorst’ is maar een paar uur per week open en toch is het opnieuw uitgeroepen tot beste café ter wereld. Op het Amerikaanse RateBeer is het dorpscafé van Eizeringen al voor het derde jaar op rij als beste verkozen.

Bierliefhebbers kunnen er normaal gesproken alleen op zondag van 10 tot 13.30 uur terecht: “Waarom? We hebben naast het café ook nog een andere job”, legt Kurt Panneel uit in Het Laatste Nieuws. Hij nam het café samen met zijn broer Yves over in 2000. “Dit is begonnen als een hobby, maar het is wel wat uit de hand gaan lopen.”

‘In de Verzekering tegen Grote Dorst’ heeft uiteraard een uitgebreide bierkaart met veel lokaal gebrouwen kriek, geuze en lambiek. Vanuit alle windstreken komen bierliefhebbers naar ‘het café met de langste naam en met de kortste openingsuren’, zoals het vaak wordt genoemd. Aan de tafels hoor je behalve Vlaams dan ook veel Engels, Duits en Frans.

Gezelligheid

“Het straalt authenticiteit en gezelligheid uit”, zegt Carlo Grootaert van bierbrouwerij ‘De Struise Brouwer’ tegen HLN. “Waar vind je zo’n volkscafé nog?”

Heel ingewikkeld is het allemaal niet volgens de eigenaars Yves en Kurt Panneels: “Ons geheim? Gezelligheid…én een uitstekende bierkaart […] Toch hadden we nauwelijks ervaring toen we aan dit avontuur begonnen. Beetje bij beetje leerden we de bierwereld kennen.”

In 2009 sleepte het café ook al eens de titel 'Strafste Café van Vlaanderen en Brussel' in een door Toerisme Vlaanderen en de VRT-zender EEN georganiseerde wedstrijd.

Omdat het café dit jaar 175 jaar bestaat is het tot en met 26 maart bij hoge uitzondering elke zondag van 10 tot 20 uur open.