Warenhuisconcern HEMA draait niet lekker. Reden voor eigenaar Lion Capital om zich nadrukkelijker met de bedrijfsleiding te bemoeien.

Dat stelt het Financieele Dagblad zaterdag, in een reportage over de HEMA, mede op basis van ingewijden bij het bedrijf.

HEMA staat bekend als een ijzersterk merk onder de Nederlandse warenhuizen. Maar financieel loopt het niet op rolletjes. Afgelopen mei bleek dat het concern in 2013 ruim 16 miljoen euro verlies heeft geleden.

Onderliggend kwam naar voren dat HEMA redelijk succesvol is met de opening van nieuwe vestigingen in buurlanden, maar dat het Nederlandse bedrijf per saldo veel last heeft van prijsbewuste consumenten. De omzet per filiaal staat in Nederland onder druk.

Zie ook deze analyse van Z24’s Herwin Thole: HEMA moet kiezen nu concurrentie sterker wordt

Eigenaar HEMA wil beter resultaat zien

HEMA is eigendom van de Britse private investeringsmaatschappij Lion Capital. Zogenoemde private equity-bedrijven willen hun aankopen winstgevender te maken door scherp op de kosten te letten en met relatief veel schuld te financieren.  Doel is vaak om een overgenomen firma na een jaar of vijf weer te verkopen.

Lion Capital, dat HEMA in 2007 overnam, zit echter nog steeds met het Nederlandse warenhuisconcern in de portefeuille. En gelet op de financiële resultaten lijkt verkoop op korte termijn geen gunstige optie.

Lees ook op Business Insider

Bijkomend probleem is dat de bedrijfswinst vóór afschrijvingen, rentebetalingen en belastingen afgelopen jaar op 119 miljoen euro is uitgekomen, terwijl met banken is afgesproken dat de ondergrens op 120 miljoen euro zou liggen, bericht het FD.  Voor banken is belangrijk dat er in ieder geval genoeg geld wordt verdiend om rentebetalingen op leningen te voldoen.

HEMA gaat Nederlandse winkels aanpakken

Eén en ander is volgens de bronnen van het FD aanleiding geweest voor eigenaar Lion Capital en voor betrokken banken om zich nadrukkelijker met de bedrijfsleiding te bemoeien.

“Er loopt een legertje mensen van de banken en van Lion rond op het hoofdkantoor om te zien wat er gebeurt”, aldus één van de bronnen van het FD.

Daarbij wordt volgens de krant ook kritisch gekeken naar HEMA-topman Ronald van Zetten.  Hoewel zeker niet alle problemen toe te schrijven vallen aan de topman, wordt hem volgens betrokkenen wel verweten te solistisch op te treden. “Ronald luistert alleen nog maar naar Ronald”, aldus een anonieme bron in het FD.

Van Zetten zelf laat tegenover de krant weten zich niet te herkennen in het beeld dat van hem geschetst wordt. Wel erkent hij dat de resultaten bij HEMA zijn achtergebleven bij de verwachtingen. In Nederland wordt echter hard gewerkt aan verandering, onder meer met een vernieuwing van het assortiment.

“Helaas kunnen we nu uit concurrentieoverwegingen geen verdere informatie geven. Na de zomer wordt hierover meer bekendgemaakt en wordt het resultaat voor de klanten duidelijk zichtbaar”, aldus Van Zetten in een schriftelijke reactie in het FD.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl