De bewering dat de nieuwe smartphones van HEMA imitaties zouden zijn van toestellen van de Chinese smartphonefabrikant ZOPO, is volgens de winkelketen “klinkklare onzin”.

HEMA overweegt juridische stappen tegen merkrechthouder ZOPO Benelux, dat dinsdag op zijn website HEMA aanklaagde.

“De smartphones van HEMA zijn speciaal voor HEMA ontworpen en geproduceerd”, stelt de winkelketen in een verklaring. “HEMA heeft van de producent exclusieve rechten gekregen op de H3- en H5 telefoons om deze onder eigen merk te verkopen.”

De Nederlandse importeur van ZOPO-smartphones, ZOPO Benelux, stelde dat de toestellen van HEMA uit de fabriek van ZOPO afkomstig zijn en niet afwijken van de eigen ZOPO-modellen. En dat mag volgens de importeur niet, omdat hij hier de exclusieve verkooprechten voor de toestellen van het merk zou bezitten.

Juridisch gevecht om HEMA-telefoons

HEMA verkoopt sinds maandag smartphones en tablets onder zijn eigen label. HEMA wilde de naam van de leverancier van de toestellen maandag niet noemen.

De merkrechthouder in de Benelux van het Chinese ZOPO start gerechtelijke stappen tegen HEMA, omdat de smartphones die de winkelketen sinds deze week verkoopt, kopieën of imitaties zouden zijn van ZOPO’s eigen toestellen, schrijft ZOPO Benelux dinsdag op de eigen website.

Er is volgens de merkrechthouder van de fabrikant nooit toestemming verleend voor de verkoop van de toestellen in de Benelux door HEMA. Het bedrijf zegt er alles aan te zullen doen om de modellen van HEMA uit de markt te halen.

Hoe zit met met ZOPO?

Vraag is hoe de ZOPO-modellen bij HEMA terecht zijn gekomen. “Dat weten we nog niet”, zegt de woordvoerder van ZOPO-Benelux tegenover Metro. “We hebben natuurlijk om uitleg gevraagd. Morgen komt een directeur van ZOPO vanuit China naar Rotterdam gevlogen, om uit te leggen hoe dit heeft kunnen gebeuren.”

Het zou niet de eerste keer zijn dat er problemen ontstaan met merkenrecht bij import van producten uit China, legt de woordvoerder van ZOPO Benelux uit aan persbureau ANP. Hij vermoedt dat er sprake is van een misverstand. Volgens hem heeft HEMA waarschijnlijk een deal gesloten met een afdeling van de smartphonefabrikant die niet op de hoogte was van het contract tussen ZOPO en ZOPO Benelux.

Het moederbedrijf van ZOPO, Zhuopu, is drie jaar oud en houdt zich naar eigen zeggen bezig met onderzoek, ontwikkeling, productie en verkoop van smartphones.

Wie de plaatjes op de sites van HEMA en ZOPO vergelijkt, stuit optisch op sterke overeenkomsten, zoals op de foto’s hieronder te zien valt.

(klik voor uitvergroting)

hema zopo 2

(klik voor uitvergroting)

hema zopo 3

(klik voor uitvergroting)

hema zopo 4

Bron: ANP/Z24

Lees ook

HEMA kopieert ons illegaal, zegt uitbater Chinees smartphone-merk

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl