Beurshandelaar Alco Pieren heeft op 15 juli geen rente ontvangen van de HEMA op zijn achtergestelde lening. Via de rechter eist hij dat het winkelbedrijf alsnog betaalt.

Pieren kan zo de verkoop van HEMA tijdelijk stilleggen. De warenhuisketen is in handen van een groep schuldeisers die snel een nieuwe eigenaar willen vinden.

Na het afhaken van Blokker en Ahold Delhaize zou de Nederlandse investeringsmaatschappij Parcom favoriet zijn om HEMA over te nemen.

Beurshandelaar Alco Pieren (40) wil via de rechter de verkoop van HEMA tijdelijk stilleggen. Hij eist dat de winkelketen eerst de rente op zijn achtergestelde lening betaalt, schrijft De Telegraaf. HEMA heeft de deadline van 15 juli gemist.

Het retailconcern heeft op dit moment zo’n 140 miljoen euro in kas, genoeg om de rente te voldoen aan Pieren en andere schuldeisers met achtergestelde obligaties, stellen de beurshandelaar en zijn advocaat.

Pieren is oud-handelaar bij flitshandelbedrijf Optiver en voormalig mededirecteur van de Nederlandse vestiging van het Australische handelshuis Tibra Capital. Zakenblad Quote schatte zijn vermogen in 2013 op 8 miljoen euro.

HEMA heeft vertrouwen in een goede afloop van de rechtszaak, aldus een woordvoerder tegen De Telegraaf. “Dit is in lijn met onze verwachtingen, dus er zullen altijd gerechtelijke procedures volgen.”

Juridisch gevecht tussen schuldeisers

HEMA is al maanden de speelbal in een juridisch gevecht tussen verschillende schuldeisers.

Een machtige groep Angelsaksische obligatiehouders greep in juni de controle bij de winkelketen door een groot deel van hun schuld af te schrijven in ruil voor aandelen HEMA. Eigenaar en miljardair Marcel Boekhoorn werd zo aan de kant gezet.

Twee andere groepen schuldeisers visten achter het net en dreigen hun hele inleg te verliezen.

Daaronder ook Pieren, die via zijn bedrijf Hof Capital zogeheten achtergestelde leningen bezit. Dat wil zeggen dat ze achter andere schuldeisers staan bij claims op de bezittingen van HEMA als de warenhuisketen financieel in gebreke blijft. 

Parcom is favoriet om HEMA te kopen

De HEMA-financiers, die worden begeleid door de Amerikaanse zakenbank Moelis & Company, willen de winkelketen het liefst zo snel mogelijk slijten aan een nieuwe eigenaar. Die moet wel bereid zijn flink te investeren in de kwakkelende retailonderneming.

Na het afhaken van Blokker en Ahold Delhaize is Parcom favoriet om de Nederlandse winkelketen over te nemen, melden ingewijden onlangs aan het Financieele Dagblad.

Parcom is de voormalige private-equitytak van Nationale-Nederlanden die sinds 2015 op eigen benen staat. Het Nederlandse bedrijf investeert geld van pensioenfondsen, verzekeraars en rijke ondernemers, zoals miljardairs Rolly van Rappard en Robert van der Wallen. Parcom heeft een belang in onder meer telecomprovider Simpel.

Marcel Boekhoorn zou ook van de partij zijn

Volgens het FD heeft het private-equityhuis twee medefinanciers gestrikt die erg bekend zijn met HEMA. De eerste is naar verluidt Marcel Boekhoorn, de oud-eigenaar van de winkelketen die eerder dit jaar door schuldeisers aan de kant is gezet.

Het meedoen van Boekhoorn is mogelijk cruciaal voor het slagen van de deal. De Nijmeegse zakenman heeft boven de holding van de HEMA nog een BV geplaatst, genaamd Bonubo (‘Boekhoorns Nucleaire Bom’) waarin de fiscaal compensabele verliezen zijn gebundeld.

Wie HEMA koopt, moet ook met Boekhoorn om tafel om deze vennootschap over te nemen. Als Boekhoorn meedoet met Parcom, dan heeft het private-equityhuis wat dat betreft een streepje voor op andere bieders.

De andere medefinancier zou Jumbo-familie Van Eerd zijn. De Veghelse grootgrutter werkt samen met HEMA en werd veel genoemd als koper van de oer-Hollandse warenhuisketen, al ontkende het bedrijf dat stellig.

Nu zou de familie Van Eerd toch in willen stappen via een eigen investeringsvehikel. Jumbo zelf is niet betrokken bij de deal.

De twee burgerinitiatieven maken nog kans om HEMA over te nemen

De burgerinitiatieven WeLoveHema en HouDeHema zijn volgens het FD nog wel kanshebber om de nieuwe eigenaar van HEMA te worden. Enige probleem is dat de combinatie het benodigde bedrag nog niet bij elkaar heeft.

WeLoveHema en HouDeHema werken sinds begin juni samen en hebben naar eigen zeggen tienduizenden aanmeldingen van mensen die willen investeren in HEMA. Eind juli deden de burgerinitiatieven een gezamenlijk bod op de winkelketen.

Bij HouDeHema is onder anderen Eerste Kamerlid Mei Li Vos van de PvdA betrokken. WeLoveHema is een initiatief van onder meer merkenstrateeg Arjan Leest.

Daarnaast zouden er nog een of twee buitenlandse investeringsmaatschappijen geïnteresseerd zijn in HEMA. Maar na de negatieve ervaring met het Britse Lion Capital, dat HEMA opzadelde met honderden miljoenen aan schulden, lijkt het niet waarschijnlijk dat de schuldeisers opnieuw kiezen voor een buitenlandse investeerder.

Dat is nog een voordeel voor het Nederlandse Parcom, dat volgens het FD favoriet is bij het management van HEMA.

Lees meer over retail: