HelloFresh, de etenbezorgdienst van de gebroeders Samwer, is nu 2,6 miljard dollar waard. Is het nu écht tijd voor een beursgang?

Een investeringsronde van 75 miljoen euro tilde de start-up naar dat niveau, meldt Bloomberg. Daarmee is het aandeel van Rocket Internet, het start-up vehikel van de Samwers, gedaald naar 57,2 procent. De nieuwe investeerder is de Schotse firma Baillie Gifford.

Het nieuws werd goed onthaald op de beurs van Frankfurt: daar steeg het aandeel Rocket met 16 procent, de sterkste stijging sinds de beursgang. Er gaan al een tijdje geruchten over een mogelijke beursgang van HelloFresh zelf. Het bedrijf zelf hield het donderdag op deze mededeling: “We kijken voortdurend naar nieuwe financieringsmogelijkheden, waaronder ook een mogelijke toekomstige beursgang.” .

Weerbarstige markt

Vorig jaar verviervoudigde HelloFresh zijn omzet, naar 70 miljoen euro. Het bedrijf levert maaltijdboxen met verse ingrediënten en recepten in zeven landen, waaronder Nederland. Maar de online boodschappenmarkt is moeilijker te ‘disrupten’ dan andere markten. Vergeleken met mode en elektronica groeien de online supermarkten langzamer, schrijft de Financial Times.

In Duitsland heeft HelloFresh te maken met concurrentie op prijs door ketens als Aldi en Lidl. In het Verenigd Koninkrijk zetten gevestigde supermarktketens met succes eigen bezorgdiensten op. Albert Heijn lanceerde recent eigen maaltijdboxen om HelloFresh te slim af te zijn.

Eenhoornstatus

Toch zijn levensmiddelen een vette vis: de markt is veel groter dan bijvoorbeeld mode. Kleding en schoeisel waren in 2014 wereldwijd goed voor een omzet van 1,7 biljoen dollar, vergeleken met 2,6 biljoen voor voeding, aldus Euromonitor International.

Overigens is HelloFresh niet de enige Europese start-up die de 'eenhoornstatus' heeft bereikt - een marktwaarde boven de miljard dollar. De Franse rittendienst BlaBlaCar maakte woensdag bekend 200 miljoen dollar aan kapitaal te hebben aangetrokken. BlaBlaCar is nu 1,6 miljard dollar waard.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl