Bijna de helft van de Nederlanders verwacht ook na de coronacrisis vaker thuis te werken.

Het scheelt veel reistijd, de dag is beter in te delen en er is meer tijd voor het gezinsleven.

Toch zijn er ook nadelen: veel mensen missen hun collega’s.

Bijna de helft van de Nederlanders verwacht ook ná de coronacrisis vaker thuis te (mogen) werken. Het scheelt veel reistijd, de dag is beter in te delen en er is meer tijd voor het gezinsleven, worden als redenen opgegeven.

Maar het heeft niet alleen maar voordelen. We missen bijvoorbeeld wel het praatje bij de koffiemachine. Dit zijn conclusies uit onderzoek van Intermediair en Nationale Vacaturebank onder ruim 1000 Nederlanders.

Ondanks de versoepeling van de maatregelen blijft thuiswerken tot september het advies. Daar blijkt voldoende draagvlak voor: 53 procent is er positief over. Zo kunnen mensen hun eigen tijd beter indelen (61 procent) en geeft bijna een derde aan meer tijd te hebben voor het gezin.

Mensen zonder kinderen concentreren zich beter

Mensen zonder kinderen zeggen meer te sporten dan voorheen. Ook kunnen mensen zonder kinderen zich thuis beter concentreren dan op de werkplek (43 procent). Dit geldt niet voor mensen met kinderen: maar 25 procent zegt zich beter te kunnen concentreren.

Lees ook op Business Insider

Toch geeft bijna 60 procent aan zijn collega’s te missen. Bij hbo- en wo-opgeleiden ligt dat nog hoger. Ook missen we de verandering in omgeving (39 procent). Zorgwekkend vinden de onderzoekers het dat een op de vijf respondenten aangeeft rug en/of nekklachten te krijgen. Voor 13 procent is eenzaamheid een reden om weer naar kantoor te willen.

Eerder werd al duidelijk dat het thuiswerken er ook voor zorgt dat mensen meer uren maken. Vier op de tien Nederlanders die thuiswerken vanwege de coronacrisis werken thuis langer door dan op kantoor, meldde LinkedIn op basis van een onderzoek onder meer dan duizend thuiswerkende professionals in Nederland.

Lees meer over thuiswerken: