Haagse allochtonen worden gediscrimineerd als ze een baan zoeken. Autochtone Nederlanders krijgen veel meer positieve reacties op hun sollicitaties dan Marokkanen en Hindoestanen, ook al hebben ze precies dezelfde kwalificaties.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat woensdag is gepresenteerd.

Voor het onderzoek liet het SCP verzonnen personen met verzonnen cv’s reageren op echte vacatures in Den Haag en omgeving. Het ging onder meer om werk als kok, verkoper, monteur, beveiliger of directiesecretaresse.

In totaal verstuurden de onderzoekers 504 brieven naar 176 vacatures. Bij elke baan hadden de autochtoon en de allochtonen dezelfde opleiding en evenveel werkervaring. Ook waren ze ongeveer even oud en woonden ze in vergelijkbare buurten.

Autochtoon twee keer zo veel kans

Een op de drie autochtone sollicitanten had succes. Ze werden uitgenodigd voor een gesprek of de werkgever liet op een andere manier merken dat hij geïnteresseerd was. Bij Hindoestanen was dat een kwart. Marokkaanse sollicitanten hadden bijna een op de vijf keer succes. Met andere woorden: een autochtoon heeft ongeveer twee keer zo veel kans op een baan als een Marokkaan met precies dezelfde kwalificaties.

Een voorbeeld: 'Michelle de Vries', 'Ahmed El Massaoui' en 'Arun Sital' solliciteerden voor een baan als kok. Arun kreeg na een paar dagen te horen dat een ander de baan al had gekregen. Michelle kreeg diezelfde minuut een e-mail van dezelfde persoon, dat ze mocht langskomen voor een vervolggesprek. Ahmed kreeg helemaal niets te horen.

Rachid El Idrissi en Sunita Soekhoe hoorden dat hun achtergrond niet paste bij de vacature; Dirk van Leeuwen had precies dezelfde achtergrond en werd wel uitgenodigd voor een gesprek.

Marokkanen 'economisch risico'

Bij Marokkanen bleek het te helpen om ze meer werkervaring te geven. Dan hadden ze evenveel succes als autochtonen zonder die werkervaring. Werkgevers zien Marokkanen kennelijk als een 'economisch risico', aldus het SCP.

Bij Hindoestanen hielp het juist om expliciet te zeggen dat ze een band met Nederland hebben. Dat gaf ze evenveel succes als autochtonen. Vooral dat verbaasde de onderzoekers, omdat de Hindoestaanse gemeenschap een goed imago heeft. Daarom spraken de onderzoekers met de werkgevers. Die bleken niet te weten dat het ging om Hindoestanen, ze zagen de kandidaten alleen ,,als niet-Nederlands''.

Het onderzoek gaat alleen over Den Haag, maar de discriminatie komt in heel Nederland voor, zegt onderzoekster Iris Andriessen. "De cijfers kunnen verschillen, maar de redenen leven breder, dit is zeker niet iets uniek Haags", licht ze toe.

Asscher hekelt discriminatie

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil samen met werkgevers en werknemers nog meer de strijd aan tegen discriminatie op de arbeidsmarkt. Hij reageert woensdag op het SCP-onderzoek. "Jan maakt in Nederland meer kans op een baan dan Mohammed'', concludeert de minister.

"Discriminatie zorgt dat toekomstdromen eindigen in frustratie en dat talent wordt verspild", aldus Asscher. Sinds vorig jaar kunnen contracten met bedrijven die discrimineren worden ontbonden. Binnenkort komt Asscher met een voorlichtingscampagne. Met werkgevers maakt hij afspraken om migrantenjongeren meer kansen te geven. De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk met Asscher in debat over het rapport.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl