• Op 26 juni 1997 verscheen in een oplage van 500 stuks het boek ‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ als de eerste in een zevendelige reeks.
  • De boekenreeks van J.K. Rowling werd ongekend populair en wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 500 miljoen exemplaren van verkocht.
  • Business Insider zet 8 opmerkelijke feiten op een rij, die je misschien nog niet wist over Harry Potter.
  • Lees ook: Als je Harry Potter leuk vindt, ben je een ‘beter mens’, zeggen wetenschappers

Het is zondag precies 25 jaar geleden dat het eerste deel van de razend populair geworden reeks Harry Potter-boeken van de Britse schrijfster J.K. Rowling verscheen. In Engeland kwam op 26 juni 1997 ‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ uit in eerste instantie in een oplage van 500 stuks.

Een jaar later verscheen het boek onder de titel ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’ in Nederland.

Later volgden nog zes delen, en in totaal zijn er in de loop der jaren wereldwijd meer dan 500 miljoen Harry Potter-boeken verkocht. Ook werden alle boeken verfilmd.

J.K. Rowling heeft in haar boeken een hele fantasywereld gecreëerd rond Harry Potter, die op elfjarige leeftijd ontdekt dat hij magische gaven heeft en op de tovenaarsschool Zweinstein mag studeren.

Business Insider heeft acht opmerkelijke feiten over de boekenreeks op een rij gezet, die je misschien nog niet kent.

1. Het eerste deel werd 12 keer afgewezen door uitgevers

Het originele manuscript van 'Harry Potter and the Philosopher's Stone' werd door twaalf verschillende uitgevers afgewezen, alvorens Bloomsbury het accepteerde. Eén uitgever schreef niet te verwachten dat het een commercieel succes zou worden en raadde haar aan 'The Writers' Handbook' eens goed te bestuderen.

2. De boeken zijn in 80 talen vertaald

De Harry Potter-boeken zijn in zo'n tachtig talen vertaald, waaronder in het Fries, Albanees, Asturisch, Maori, Faeröers, oud-Grieks en Tibetaans.

3. J.K. Rowling en Harry Potter zijn op dezelfde dag jarig

Schrijfster J.K. Rowling wordt komende 31 juli 57 jaar oud, en ook het door haar geschapen personage Harry Potter is op die datum jarig. Hij viert zijn verjaardag in de zomervakantie altijd noodgedwongen bij zijn nare pleegouders.

4. Rowling haalde de inspiratie voor de angstwekkende dementors uit haar depressie

Toen ze in de twintig was, kampte J.K. Rowling met een depressie. Tijdens een interview met Oprah Winfrey vertelde ze dat de dementors in de boeken zijn gebaseerd op het "holle gevoel" van een depressie. "Als je somber bent, huil je. Maar bij dementors is elk gevoel afwezig, net als bij een depressie."

5. Het leven van Arthur Wemel werd op het laatste moment gespaard

J.K. Rowling heeft de dood van personages allemaal al op voorhand gepland. Zo zou in het boek 'De Orde van de Feniks' ook Arthur Wemel, de vader van de roodharige Harry Potter-vriend Ron Wemel, komen te overlijden. Maar ze besloot hem uiteindelijk toch te sparen, "omdat er toch al nauwelijks goede vaders zijn" in de boekenreeks.

6. Rowling schreef de namen van de Zweinsteinafdelingen op een kotszak in een vliegtuig

Rowling bedacht de namen van de afdelingen van toverschool Zweinstein in het vliegtuig en schreef ze vervolgens op een kotszak. "Het beste dat ik ooit geschreven heb was op een kotszak in een vliegtuig", tweette ze daarover. "Ik schreef daar de namen van de Hogwarts houses op."

7. Om lekken te voorkomen, kreeg het laatste deel opvallende codenamen

Om te voorkomen dat er iets zou uitlekken over het laatste deel 'Harry Potter en de Relieken van de Dood' (in het Engels: 'Harry Potter and the Deathly Hallows') kreeg het boek enkele opvallende codenamen. Daaronder 'Edinburgh Potmakers' en 'The Life and Times of Clara Rose Lovett: An epic novel covering many generations'.

8. Rowling bedacht Zwerkbal na een ruzie met haar vriend

J.K. Rowling bedacht de op Zweinstein razend populaire sport 'Zwerkbal' ('Quidditch' in het Engels) na een ruzie met haar toenmalige vriend. "Je loopt boos je huis uit, gaat in de kroeg zitten en bedenkt Quidditch", zei ze daar in 2003 over. "Misschien wilde ik diep in mijn hart wel dat hij geraakt zou worden door een Quaffle [Slurk, red.]".

LEES OOK: Als je Harry Potter leuk vindt, ben je een ‘beter mens’, zeggen wetenschappers