Handelsplatform TOM en Binckbank maken inbreuk op databankrechten van Euronext met betrekking tot opties en moeten daar binnen vijf werkdagen mee stoppen.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald in een bodemprocedure die de beursuitbater tegen de twee handelsplatforms had aangespannen.

TOM en Binckbank zijn daarnaast op de vingers getikt omdat zij volgens de rechter onjuiste informatie verstrekken over de prijsvoordelen die klanten met hun producten kunnen behalen. De misleidende informatie moet, eveneens binnen vijf werkdagen, van hun websites worden gehaald.

Naar het oordeel van de rechtbank vormen de optieseries die aan de Amsterdamse beurs kunnen worden verhandeld een databank. TOM en BinckBank hebben zonder toestemming de vrijwel volledige databank van Euronext opgevraagd en hergebruikt. Daarmee moeten ze stoppen.

Verder moet Binckbank stoppen met het gebruik van tickersymbolen voor indexopties die identiek zijn aan die van Euronext. Volgens de rechtbank is sprake van merkinbreuk. TOM maakt wel voldoende onderscheid door de letter ‘T’ toe te voegen aan de tickersymbolen.

Dat laatste beschouwt TOM als een overwinning, omdat Euronext de rechter had gevraagd het gebruik van vergelijkbare tickersymbolen te verbieden. "De rechtbank in Den Haag gaat niet mee in de poging van Euronext om concurrentie tussen beurzen een halt toe te roepen'', concludeert het bedrijf.

Euronext verwelkomde de uitspraak. "Wij zijn zeer tevreden met de uitkomst, die ons geloof onderstreept in een eerlijke markt en een gelijk speelveld voor alle beleggers'', zei topman Jos Dijsselhof. Het beursbedrijf heeft volgens de rechtbank recht op schadevergoeding. De hoogte daarvan wordt vastgesteld in een aparte procedure.

Binckbank, dat tevens mede-eigenaar is van TOM, bestudeert het vonnis, liet een woordvoerder desgevraagd weten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl