De afronding van een deelakkoord over handel tussen de Verenigde Staten en China lukt mogelijk niet meer dit jaar. Dat meldt persbureau Reuters op basis van handelsdeskundigen en bronnen dicht bij het Witte Huis.

De handelshoop op Wall Street zonk verder weg na de berichten. De Dow Jones-index sloot 0,4 procent lager op 27.821,09 punten. De S&P zakte ook 0,4 procent tot 3108,46 punten en technologiebeurs Nasdaq leverde 0,5 procent in tot 8526,73 punten.

Het optimisme over een handelsdeal stond al onder druk na het dreigement van president Donald Trump om de importtarieven op Chinese goederen te verhogen als er geen handelsdeal wordt bereikt.

De Amerikaanse president Donald Trump zei in de eerste helft van oktober al dat een akkoord was bereikt over een deal met China die de opmaat zou moeten zijn naar de beëindiging van de handelsoorlog tussen de landen. China benadrukte toen dat er nog niks op papier stond. Sindsdien wordt achter de schermen verder onderhandeld over het deelakkoord.

China drong de laatste weken herhaaldelijk aan op het terugdraaien van Amerikaanse importheffingen op Chinese goederen. Trump antwoordde dat de geplande nieuwe tarieven die op 15 december zouden moeten ingaan ook nog op tafel liggen. Volgens de bronnen van Reuters zou Washington nu ook nieuwe eisen op tafel hebben gelegd.

Een woordvoerder van het Witte Huis liet officieel alleen weten dat er “voortgang” wordt geboekt.

Volgens de ingewijden is 15 december nu de datum waarop wordt gelet. Als de nieuwe importheffingen worden uitgesteld is dat een teken dat een akkoord nabij is. Als dat niet gebeurt, ligt witte rook in 2019 niet meer voor de hand.

Lees ook op Business Insider

In het deelakkoord moeten verder afspraken worden gemaakt over intellectueel eigendom, financiële diensten en landbouwgoederen. Trump zei eerder dat China al is begonnen met het opkopen van Amerikaanse landbouwproducten.

Een eventuele deal wordt mogelijk ook bemoeilijkt door de Amerikaanse opstelling over de protesten in Hongkong. De Amerikaanse Senaat heeft een wetsvoorstel aangenomen gericht op het beschermen van de mensenrechten in Hongkong. China veroordeelde die beslissing en liet weten stappen te zullen ondernemen om zijn soevereiniteit en veiligheid te beschermen.