Het zou zomaar kunnen dat de energierekening vanaf 1 juli 2018 hoger uitvalt, als je een contract met een variabel tarief hebt. Huishoudens gaan tot 65 euro meer aan gas en licht betalen.

Dat blijkt uit een berekening van vergelijkingssite Pricewise.

Volgens Pricewise heeft ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens een energiecontract met variabele tarieven ofwel ‘slaperstarieven’. Zij zien elk jaar hun energietarief veranderen, in januari en in juli. In januari worden ook maatregelen van de overheid meegenomen, bijvoorbeeld extra belasting op energie.

De stijging van 64 euro per huishouden is berekend op basis van een jaarverbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 m³ gas. “De stijging verschilt enorm per leverancier,” vertelt Hans de Kok, directeur van Pricewise. “Bij Eneco is een huishouden € 64,- meer kwijt per jaar, bij Nuon € 32,- en bij Essent blijven de tarieven gelijk.”

Vergelijken loont

Het loont dan ook om de tarieven te vergelijken, meldde de Autoriteit Consument & Markt in zijn energiemonitor (pdf). De besparing kan oplopen tot bijna 400 euro, zo laat de onderstaande grafiek van de ACM zien.

Die toont de energietarieven van verschillende productgroepen in april 2018. Wie toen het duurste contract voor onbepaalde tijd had met een variabel tarief, en op dat moment zou overstappen naar het goedkoopste contract voor één jaar met een vast tarief, zou 391 euro besparen.

(Klik voor uitvergroting)

Energieprijzen

 

Oorzaak van de duurdere energierekening zijn de gestegen handelsprijzen voor kolen en gas, die weer worden beïnvloed door politiek-economische zaken.

"Zoals de ‘afgeknepen’ gaswinning in Groningen, waardoor Nederland meer moet gaan importeren. Maar ook Donald Trump die de deal met Iran vaarwel zegt en de politieke onrust in Venezuela. Dit zorgt allemaal voor onrust op de markt, en heeft bijvoorbeeld ook de hogere olie- en tevens benzineprijs als gevolg. Dat merken we als consument ook aan de pomp," aldus De Kok.

Een mogelijke pleister op de wond is dat investeren in duurzame energie zich eerder terugverdient. "Het meest lonend is goed isoleren", tipt De Kok.

LEES OOK: 6 tips voor een super goedkope vakantie – ruil je huis, crash op een bank of help een handje