Bestuurder Guy Elliott is per direct opgestapt bij Shell wegens fraudeverdenkingen in zijn tijd als financieel topman bij Rio Tinto, de op één na grootste mijnbouwer ter wereld.

Het olie- en gasconcern laat weten dat de niet-uitvoerend bestuurder, een soort commissaris, terug kan keren indien hij vrijuit gaat in de lopende Amerikaanse rechtszaak.

Elliott wordt verdacht van fraude bij Rio Tinto, waar hij tot 2013 werkte. Hij zou destijds samen met toenmalig topman Tom Albanese betrokken zijn geweest bij gesjoemel rond de kolenactiviteiten van de mijnbouwer in Mozambique.

Rio Tinto nam in 2011 de steenkoolproducent Riversdale Mining uit Mozambique over voor 3,7 miljard dollar. De bezittingen werden kort na de aanschaf van de hand gedaan voor slechts 50 miljoen dollar. Rio Tinto moest daardoor miljarden afboeken.

Volgens de Amerikaanse beurswaakhond SEC zijn de gebruikelijke boekhoudregels genegeerd door het tweetal. Elliott en Albanese zouden al in 2012 op de hoogte zijn geweest van de negatieve waarde van de bezittingen in Mozambique. Ook zouden ze investeerders hebben misleid door de waarde van de kolenreserves te rooskleurig weer te geven.

Beide voormalige bestuurders hebben de beschuldigingen weersproken. Rio Tinto liet in een verklaring weten de beschuldigingen aan te vechten. “Als alle feiten worden gewogen dan zullen de beweringen van tafel worden geveegd.”

Shell laat weten dat Elliott conform het bedrijfsbeleid ruim anderhalve ton meekrijgt aan salarissen en toeslagen. De onderneming laat verder weten zijn inzicht en leiderschap te gaan missen. Elliott was ongeveer zeven jaar actief voor Shell.

Lees ook op Business Insider