• Nederland, de Europese Unie en de VS hebben hun zorgen geuit over het verloop van de Wit-Russische presidentsverkiezingen en het geweld van politie en leger na het bekend worden van de dubieuze uitslag.
  • De kiescommissie riep zittend president Alexander Loekasjenko, ook wel bekend als ‘laatste dictator van Europa’, uit tot winnaar. Maar volgens onafhankelijke onderzoeken in het buitenland klopt er niks van de uitslag.
  • Coalitiepartijen D66, CDA en ChristenUnie willen sancties tegen Wit-Rusland en de leiders van de veiligheidsdiensten.

Het gewelddadig optreden tegen demonstranten in Wit-Rusland heeft maandag wereldwijd geleid tot bezorgde reacties. Na kritiek van de Europese Unie zei ook een woordvoerder van de Amerikaanse president Trump dat het Witte Huis “zeer bezorgd” is over de manier waarop de presidentsverkiezing in Wit-Rusland is verlopen.

De woordvoerder van Trump zei dat de “intimidatie van oppositiekandidaten en het vastzetten van vreedzame demonstranten” ertoe hadden bijgedragen dat de verkiezingen niet goed zijn verlopen. “We dringen er bij de regering van Wit-Rusland op aan het recht op vreedzaam samenkomen te respecteren en af te zien van het gebruik van geweld.”

De voorzitters van de Europese Commissie en van de Europese Raad, Ursula von der Leyen en Charles Michel, uitten eerder kritiek op het geweld tegen demonstranten in Wit-Rusland en riepen het autocratische regime in Minsk op de fundamentele rechten en vrijheden te respecteren.

Ook Nederland is bezorgd over de situatie in Wit-Rusland

Ook de Nederlandse regering maakt zich zorgen over het geweld. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken riep het land op om op een “geloofwaardige en grondige manier verantwoording af te leggen aan de bevolking” over de verkiezingsuitslag.

Coalitiepartijen D66, CDA en ChristenUnie riepen Blok eerder maandag op de uitslag niet te erkennen “indien de onregelmatigheden erg groot zijn”.

Ook moeten er sancties komen tegen het land, en moeten leiders van de veiligheidsdienst een inreisverbod voor de EU krijgen als het geweld tegen de demonstranten langer doorgaat, vinden de partijen.

Oppositieleider Svetlana Tichanovskaja is ondergedoken

Maandag riep de kiescommissie zittend president Alexander Loekasjenko tot winnaar van de verkiezingen uit. Loekasjenko is sinds 1994 aan de macht en wordt vanwege zijn autoritaire bestuur ook wel de ‘laatste dictator van Europa’ genoemd.

Volgens de kiescommissie kreeg hij 80 procent van de stemmen. Oppositieleidster en tegenkandidaat Svetlana Tichanovskaja erkende de uitslag niet en riep op tot een hertelling van de stemmen. Daarna dook zij onder uit vrees voor arrestatie. Ze verblijft momenteel in Litouwen.

Vrijwel niemand gelooft dat het er eerlijk aan toe is gegaan. Onafhankelijke onderzoeken in het buitenland suggereerden dat 71 procent van de stemmen voor Tichanovskaja en 10 procent voor Loekasjenko dichter bij de werkelijkheid is.

Ook maandag trad de politie weer met traangas en rubberkogels op tegen demonstranten in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Duizenden inwoners protesteerden tegen de verkiezingsuitslag.

LEES OOK: De ‘laatste dictator van Europa’ wankelt – woedende Wit-Russen protesteren tegen de dubieuze verkiezingszege van Loekasjenko