Een Russische criminele bende zou 1,2 miljard gebruikersnamen en wachtwoorden en 500 miljoen e-mailadressen hebben buitgemaakt. Volgens cybersecurity-onderzoeker Axel Arnbak gaat het echter om een publiciteitsstunt.

Vorige week meldde het Amerikaanse bedrijf Hold Security de grootste diefstal van gegevens ooit. Russische hackers zouden gegevens van 420.000 verschillende websites hebben gehaald, waaronder wachtwoorden en e-mailadressen.

Cybersecurity- en informatierecht-onderzoeker Axel Arnbak van de Universiteit van Amsterdam twijfelt aan het waarheidsgehalte van het nieuws. “Het is gemeld door Hold Security, een Amerikaanse firma waar ik nog nooit van had gehoord”, zegt Arnbak tegenover het Financieele Dagblad.

De details van de inbraak zijn volgens hem niet vrijgegeven en ook niet gedeeld met het internationale netwerk van Crisis Emergency and Response Teams.

“Dat is vreemd. Hold Security bood wel meteen een abonnement aan om voor 120 dollar per jaar te onderzoeken of je naam op de lijst van gehackte accounts staat.” Volgens Arnbak had de aanval dan ook “meer weg van een goede marketingcampagne van Hold Security”.

Bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), de cyberwaakhond van de Nederlandse overheid, is geen enkele melding binnengekomen na de vermeende hack. Evenmin hebben internationale zusterorganisaties iets vernomen.

Bron: Z24/ANP

Lees ook op Business Insider

Lees ook

Hoe sterk is je wachtwoord? Met deze tips maak je het criminelen moeilijk

Grote kans dat jouw wachtwoord in dit bericht staat

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl