Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft gaat 18.000 banen schrappen in een omvangrijke herstructurering van het bedrijf.

Dat kondigde Microsoft donderdag aan. De gevolgen voor Microsoft Nederland, waar ongeveer 1000 mensen werken, zijn nog niet bekend.

Het is het grootste banenverlies ooit bij Microsoft, met het ontslag van circa 14 procent van het personeelsbestand. De reorganisatie wordt naar verwachting volledig afgerond in juni 2015 en kost naar verwachting 1,1 tot 1,6 miljard dollar (813 miljoen tot 1,2 miljard euro).

Het grootste deel van de ontslagen (zo’n 12.5000) valt bij de telefoontak die Microsoft overnam van Finse Nokia. In totaal werken er op dit moment ongeveer 127.000 mensen bij Microsoft.

Gevolgen Microsoft Nederland

Volgens een woordvoerster van Microsoft Nederland moeten de gevolgen van de reorganisatie voor Nederland nog in kaart worden gebracht. “We weten helaas nog niet of en hoe groot de impact op Nederland is. Ik kan er nu nog niets over zeggen”, aldus de zegsvrouw.

Vakbond FNV Bondgenoten heeft "goede hoop dat de gevolgen voor Nederland beperkt blijven''. Volgens FNV-bestuurder Bob Bolte duurt het bij grote multinationals als Microsoft vaak maanden voor bekend wordt wat een ontslagronde precies per land betekent.

Interne memo van Nadella

Eerder deze week meldden ingewijden bij Microsoft al dat er banen verloren zouden gaan. Topman Satya Nadella van Microsoft gaf onlangs in een interne memo zijn visie over de toekomst van het bedrijf.

Hij stelde daarin dat meer moet worden ingezet op de ontwikkeling van mobiele diensten en clouddiensten, software die online beschikbaar is. Bij die overgang zijn ingrepen in de organisatie van Microsoft nodig, aldus Nadella.

Jaarlijkse bezuinigingen na Nokia-deal

Nadella kondigde toen aan bij de publicatie van de kwartaalcijfers op 22 juli met meer details te zullen komen over zijn plannen voor Microsoft. De ontslagronde moet ook bijdragen aan de 600 miljoen dollar aan jaarlijkse kostenbesparingen die Microsoft heeft beloofd als gevolg van de overname van Nokia.

De in India geboren Nadella volgde in februari Steve Ballmer op als topman van 's werelds grootste softwarebedrijf.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl