De Britse fraudewaakhond Serious Fraud Office (SFO) gaat een groot strafrechtelijk onderzoek lanceren naar het vermeende manipuleren van wisselkoersen door grote internationale banken. Dat meldde zakenkrant Financial Times zondag op gezag van ingewijden.

Het SFO is de afgelopen maanden bezig geweest informatie te verzamelen en kan voor het einde van de maand een formeel onderzoek aankondigen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie is reeds een strafrechtelijk onderzoek begonnen en de Britse financiële waakhond FSA heeft banken opgedragen intern onderzoek te doen naar het manipuleren van de valutamarkt. Bij verschillende banken zijn handelaren ontslagen of geschorst vanwege vermeende betrokkenheid.

Op de valutamarkt wordt dagelijks 5,3 biljoen dollar (3,9 biljoen euro) verhandeld. Het is daarmee de grootste markt in het financiële systeem, maar ook een van de minst gereguleerde. Ongeveer 40 procent van de internationale valutahandel vindt plaats in Londen.

Ook onderzoek van Zwitsers en Europese Commissie

Ook Zwitserse toezichthouders en de Europese Commissie doen onderzoek naar het manipuleren van de valutamarkt, waarbij handelaren wisselkoersen zouden hebben beïnvloed door informatie uit te wisselen en eigen transacties voorrang te verlenen boven die van klanten. Tot de banken die worden onderzocht, behoren grote financiële instellingen als Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland, Citigroup, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS en Deutsche Bank.

De fraude op de valutamarkt is vergelijkbaar met het gesjoemel met het interbancaire rentetarief Libor. In verband met die fraudezaak betaalde een aantal grote internationale banken, waaronder Rabobank, stevige boetes. Met het valutaschandaal zijn tot dusver geen Nederlandse banken in verband gebracht.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl