Een deel van de grond van de gemeente Almere staat niet langer in de boeken als bouwgrond, maar als landbouwgrond. Schade voor de gemeente: 104 miljoen euro.

Een vijfde van het grondbezit van de gemeente Almere is veel minder waard dan het bedrag waarvoor het tot voor kort in de boeken stond. Een reden voor wethouder Henk Mulder om die grond af te waarderen.

Het gaat om een bedrag van 104 miljoen euro, schrijft het Financieele Dagblad (FD). Omgerekend gaat het om 1200 euro per inwoner. Door de afboeking ontstaat een gat van 5 miljoen in de begroting en moet de gemeente bezuinigen.

Hoe inwoners van Almere bezuinigingen gaan merken, is nog niet bekend. De gemeente maakt de concrete bezuinigingsmaatregelen bekend in de voorjaarsnota van 2015.

Almere heeft in de jaren voor de crisis fors in grond geïnvesteerd. Begin dit jaar had Almere voor een bedrag van 477 miljoen euro aan grondposities ingenomen. Geen enkele gemeente had meer geld in grond gestoken, zo bleek uit een inventarisatie van het FD begin 2014.

Te dure grond

Gemeenten hebben voor de crisis voor veel grond aangekocht in de verwachting dat die grond in waarde zou stijgen. De ineenstorting van de woningmarkt en de malaise in de bouw heeft de grondprijzen echter fors gedrukt.

In veel gevallen lijkt de door gemeenten aangekochte grond nooit, of in elk geval niet in de nabije toekomst te worden bebouwd. In elk geval zijn projectontwikkelaars niet bereid de grond te kopen voor de prijs die de gemeenten er voor moeten hebben.

Veel gemeenten zullen daarom de komende jaren net als Almere op de waarde van de grond af moeten boeken. Sommige gemeenten, waaronder Almere en Nijmegen, dreigen daardoor in de financiële problemen te komen of ander de gemeentelijke belastingen fors te moeten verhogen.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl