Heb je een reden nodig om de trip naar de groenteboer te schrappen, lees dan even verder.

Een nieuw onderzoek ontkracht het wijdverspreide geloof dat verse, kleurrijke groenten en fruitsoorten beter zijn dan de ingevroren (vaak goedkopere) variant.

Het onderzoek, gepubliceerd in Journal of Food Composition and Analysis, laat zien dat fruit en groenten vaak voedzamer zijn omdat verse producten hun vitamines verliezen. Ook in de koelkast en ook na een paar dagen.

Voor het onderzoek probeerden de onderzoekers te kopiëren hoe de meeste mensen hun fruit en groenten kopen, bewaren en eten. Gedurende twee jaar keken ze naar de voedingswaarde van drie versies: vers, ingevroren en ‘vers bewaard’ (vers gekocht en vervolgens een aantal dagen in de koelkast gelegd). De items die ze onderzochten waren broccoli, bloemkool, mais, sperziebonen, erwten, spinazie, blauwe bessen en aardbeien.

De onderzoekers vergeleken de aanwezigheid van drie belangrijke voedingswaarden in de producten: vitamine C, A en foliumzuur. Al deze stoffen zijn gevoelig voor water en warmte en zijn daarom de perfecte kandidaten voor het vergelijken van vers, bevroren en gekoeld eten.

Verrassend genoeg kwam het bevroren fruit en groenten telkens als beste uit de bus.

"De resultaten ondersteunen het wijdverspreide geloof van consumenten dat vers voedsel beter is, niet", schrijft een van de auteurs.

Verse producten bevatten veel voedingswaarde vlak na het oogsten, maar dit neemt af zodra het eten wordt geplukt, verpakt en in het schap wordt gelegd. Tegen de tijd dat we de producten in huis hebben en in de koelkast, is de voedingswaarde lager dan die van zijn ingevroren broertje. Deze wordt namelijk direct na het oogsten ingevroren.

workers pick strawberries

Foto: Shutterstock

Gaat het bijvoorbeeld over vitamine C, dan bevatten verse groenten dit meer dan ingeblikte groenten. Dat stelt een onderzoek in Food Chemistry. Voedinsstoffen breken snel af, zo kwam een onderzoek in Proceedings of the American Society of Horticultural Science erachter dat erwten 52 procent van hun vochtgehalte verliezen in de eerste 24 tot 48 uur na het plukken.

Een ander onderzoek van University of California Davis komt met een soortgelijke conclusie. Een van de adviezen hier is om fruit en groenten zo snel mogelijk op te eten. In de meeste gevallen is bevatten verse en ingevroren groenten en fruit net zoveel voedingsstoffen waardoor het niet veel verschil maakt voor je gezondheid. Wanneer je verse producten al even in de koelkast liggen, kun je beter voor diepgevroren gaan.

LEES OOK: Een voedingsdeskundige legt uit wat het grote nadeel van smoothies is