De publieke verontwaardiging over de salarisverhogingen bij de top van ING en ABN AMRO heeft Triodos Bank extra klanten bezorgd.

De afgelopen dagen meldden zich ongeveer achthonderd mensen zich als nieuwe klant bij de bank. Dat is vier tot vijf keer zoveel als normaal, zei een woordvoerder maandag na berichtgeving door de NOS.

Afgelopen week ontstond ophef rond salarisverhoging voor topbestuurders bij ABN Amro en ING. Zie ook: ton erbij voor top ABN Amro, Gerrit Zalm doet niet mee en Staatssteun afgelost en hup, beloning ING-topman stijgt 28 procent.

Triodos Bank wil zich onderscheiden van de concurrentie door duurzaam en transparant bankieren, ook wat betreft het beloningsbeleid. Volgens de woordvoerder heeft de bank vaker te maken gehad met een extra toeloop van klanten. “Telkens als elders een dergelijke discussie ontstaat, bijvoorbeeld over bonussen, krijgen we te maken met een verhevigde belangstelling.”

Na een week of wat ebt dat effect weg en is de toestroom van klanten weer op een normaal peil, aldus de woordvoerder. “De overstappers vormen ook maar een fractie van de mensen die zich via sociale media roeren om hun verontwaardiging te uiten.”

ING: enkele tientallen klanten minder

ING liet via een woordvoerder weten dat de afgelopen dagen enkele tientallen klanten hun rekeningen hebben opgezegd en dat "een groot gedeelte daarvan'' de ontstane discussie over de salarissen als reden heeft genoemd. ABN AMRO wil niet reageren. "Dat doen we nooit op bewegingen in de markt'', aldus een woordvoerster.

ING en verzekeraar Nationale Nederlanden meldden vorige week loonsverhogingen voor de top van 28 tot 46 procent. ABN AMRO heeft zijn bestuurders, met uitzondering van topman Gerrit Zalm, vorig jaar een loonsverhoging van 100.000 euro toegekend.

Spaarrentes: Triodos laagste in de markt

De grote aanwas van spaargeld bij Triodos leidde er afgelopen jaar toe dat de bank onvoldoende mogelijkheden zag om die middelen te investeren in echt duurzame projecten, zo liet Triodos weten aan Z24. Dit is een belangrijke reden voor de relatief lage spaarrentes die Triodos biedt.

Volgens de site spaarinformatie.nl is de rente op de vrij opneembare internetrekening van Triodos met 0,4 procent momenteel de laagste in de markt. ABN Amro en ING bieden op een vergelijkbare rekening één procent rente.

Bron: ANP/Z24

Lees ook

Errol Keyner: niet topbankiers, maar veel bankmedewerkers zijn overbetaald.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl