De groei van de Chinese economie is in het derde kwartaal flink teruggevallen.

Behalve de beperkt werkende fabrieken en de onrust op de vastgoedmarkt had de Chinese economie afgelopen kwartaal ook te lijden onder de soms strenge coronabeperkingen.

In Azië gingen de beurzen in Japan, China en Hongkong maandagochtend licht omlaag.

De groei van de Chinese economie is in het derde kwartaal flink teruggevallen. Dat komt onder meer door tekorten aan energie, waardoor fabrieken vorige maand gedeeltelijk stillagen, en problemen op de vastgoedmarkt.

De Chinese overheid hanteert daar strengere regels, waardoor er minder wordt gebouwd. Ook het dreigende omvallen van vastgoedreus Evergrande zit snellere economische groei in de weg.

De groei kwam afgelopen kwartaal uit op een kleine 5 procent vergeleken met een jaar eerder, meldt het Chinese statistiekbureau. In het tweede kwartaal van dit jaar bedroeg de groei nog bijna 8 procent.


source: tradingeconomics.com

Behalve de beperkt werkende fabrieken en de onrust op de vastgoedmarkt had de Chinese economie afgelopen kwartaal ook te lijden onder de soms strenge coronabeperkingen, die lokaal werden ingevoerd na virusuitbraken. Dit leidde ertoe dat consumenten nog altijd minder snel hun geld uitgaven.

De aandelenbeurs in Tokio is maandag licht lager gesloten. Ook elders in de Aziatische regio gingen de belangrijkste aandelenmarkten overwegend omlaag. Beleggers grepen een tegenvallende groei van de Chinese economie aan om wat winst te nemen na de recente sterke rally.

Beurzen in Azië doen stapje terug

De Nikkei in Tokio eindigde 0,2 procent in de min op 29.025,46 punten. Vrijdag won de hoofdindex nog bijna 2 procent.

De hoofdindex in Shanghai noteerde tussentijds 0,4 procent in de min. De Hang Seng-index in Hongkong verloor 0,6 procent. 

De Chinese vastgoedbedrijven gingen overwegend omhoog. Gouverneur Yi Gang van de Chinese centrale bank verklaarde zondag dat wanbetalingen door “mismanagement” van sommige bedrijven een uitdaging vormen voor de Chinese economie, maar dat de autoriteiten scherp zullen toezien dat ze geen gevaar vormen voor het hele financiële systeem.

LEES OOK: Zijn Chinese aandelen-ETF’s een slimme belegging? Hier moet je op letten