De Griekse regering brak vrijdagnacht de onderhandelingen met de schuldeisers van Griekenland af. Premier Alexis Tsipras riskeert daardoor een vertrek van het land uit de eurozone. Zondag gaf de Europese Commissie openheid over voorstellen die op tafel lagen.

Het waren nog geen definitieve voorstellen, maar de Griekse regering had er zoveel moeite mee dat premier Alexis Tsipras de onderhandelingen met de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vrijdagnacht afbrak.

De oproep van Tsipras om op zondag 5 juli aanstaande een referendum te houden over de nog-niet-definitieve voorstellen waarover Griekenland met zijn schuldeisers onderhandelde, ontketende een kettingreactie die de komende dagen kan leiden tot een vertrek van Griekenland uit de eurozone.

Zie hier het overzicht: Griekenland aan de rand van de afgrond, dit moet je weten over de Grexit.

Bezuinigings- en hervormingspakket Griekenland

In een geste van transparantie publiceerde de Europese Commissie zondagmiddag een overzicht van maatregelen waar Griekenland en zijn schuldeisers over onderhandelden. Hier is het document te vinden.

De Commissie benadrukt dat de onderhandelingen niet alleen over de lijst met bezuinigingen en hervormingen gingen, maar ook nieuwe leningen voor Griekenland en de houdbaarbheid van de Griekse staatsschuld (lees: mogelijkheid tot verdere schuldreductie).

Het pakket dat op tafel lag noemt onder meer de volgende maatregelen:

  1. Begroting: een overschot op de Griekse overheidsbegroting van één procent exclusief rentebetalingen in 2015 en 2 procent in 2016.
  2. Btw: verhoging naar het standaard btw-tarief van 23 procent voor de meeste producten en diensten; maar nadrukkelijk met uitzondering van basisvoedsel, energie (stroom, gas), hotels en water (13 procent) en een bodemtarief van zes procent voor medicijnen, boeken en theater.
  3. Afschaffing van dieselsubsidie voor boeren.
  4. Bezuinigingen op leger van 400 miljoen euro.
  5. Vennootschapsbelasting van 26 naar 28 procent.
  6. Luxe-belasting op pleziervaartuigen langer dan 10 meter van 10 naar 13 procent.
  7. Pensioenmaatregelen ter grootte van 0,25 tot 0,5 procent van nationaal inkomen in 2015 en 1 procent van nationaal inkomen in 2016: onder meer door beperking regelingen voor vroegpensioen, uitfasering van speciale 'solidariteitsbijdrage' voor gepensioneerden in de jaren tot 2019 en verhoging eigen zorgbijdrage gepensioneerden van 4 naar 6 procent.
  8. Anti-corruptiemaatregelen en maatregelen ter verbetering van de belastinginning.
  9. Hervorming van de faillisementswetgeving voor bedrijven.
  10. Onderzoek naar collectieve loonafspraken op de arbeidsmarkt, maar géén verandering voor eind 2015.
  11. Adoptie van aanbevelingen van de Wereldbank om obstakels voor zakendoen weg te nemen, inclusief administratieve belemmeringen voor ondernemers.

Oops! We could not locate your form.

Lees ook

Dit moet Griekenland sowieso doen om economie te redden, ook zonder euro

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl