Morgen presenteert duurzame energieleverancier Greenchoice ambitieuze plannen voor nog meer groene stroom uit Nederland. Greenchoice zet onder meer fors in op tientallen vernieuwende energieprojecten en –coöperaties. Naast zogeheten postcoderoosprojecten is Greenchoice al langer succesvol betrokken bij Winddelen en maakt het bedrijf nu ook het delen van zonnepanelen mogelijk: het collectief opwekken van zonnestroom ook voor wie dat niet op eigen dak kan of wil doen. Dat wordt nu mogelijk door het eerste grote door particulieren geïnitieerde en gefinancierde zonnepark van Nederland: de ZonneWIJde.

Vrijdag 21 november komen honderden lokale energie-initiatieven, overheden en energiepartijen samen bij het Evenement HIER opgewekt in Den Haag. Daar delen zij kennis en verkennen mogelijkheden. Een spraakmakend nieuw project dat Greenchoice presenteert is ZonneWIJde.

Jurjen Algra van Greenchoice: ‘Het model van crowdfunden – investeringen door particulieren – is in onze ogen het meest toekomstbestendig als het gaat om groene energieprojecten. Met dit project waarin mensen samen eigenaar zijn van een zonnepark geven we, net als met Winddelen, daadkrachtig invulling aan ons groene doel om mensen te helpen energieneutraal te leven.’

Meer over ZonneWIJde
Met bijna 7.000 zonnepanelen op circa 2 hectare grond wordt ZonneWIJde – langs de A16 bij Breda – het grootste binnenstedelijke door particulieren geïnitieerde zonnepark van Nederland. Greenchoice neemt alle opgewekte stroom af en maakt zo het zonnepark mede mogelijk. Iedereen in Nederland kan al vanaf €25 meedoen, ook wie geen klant van Greenchoice is. De helft van de zonnepanelen in het park is voor particulieren, 60.000 stuks. De andere helft wordt straks gefinancierd door een duurzame Nederlandse bank.

Kracht van samenwerking
ZonneWIJde is een samenwerking tussen energiecoöperatie Breda DuurSaam, crowdfundingplatform Zonnepanelendelen en Greenchoice. De ZonneWIJde kan rekenen op steun van de gemeente Breda, de provincie Noord-Brabant en een duurzame Nederlandse bank.

Klik hier voor meer informatie.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl