Het aantal Nederlandse bierbrouwers groeit enorm snel. De helft van alle huidige brouwerijen is er in de afgelopen vijf jaar bijgekomen.

Het warme weer, de vele festivals en het feit dat het jaar nu halverwege is, maakt dat het een goed moment om even de stand op te maken. Gegevens over Nederlandse brouwerijen worden bijgehouden door de website Cambrinus.nl.

Er zijn sinds begin twintigste eeuw een paar grote brouwerijen die de markt domineren met pilsen die allemaal op elkaar lijken. Maar daar komt in hoog tempo verandering in.

In de eerste helft van dit jaar zijn er maar liefst 28 nieuwe brouwerijen bijgekomen – al bijna evenveel als in het hele voorgaande jaar. Er zijn nu 220 actieve brouwerijen in Nederland. Meer dan de helft daarvan, 123 stuks, startte in de afgelopen vijf jaar.

Sinds 1985 komen er weer nieuwe brouwerijen bij in ons land. Zo zijn dit jaar Bierfabriek Delft, Brouwerij Noordt in Rotterdam en Spierbier in Mijdrecht begonnen.

Lang niet alle nieuwe brouwers zijn overigens echte brouwers met eigen ketels. Onder de nieuwkomers zijn twaalf zelfstandige brouwerijen. De rest zijn wat je noemt huurbrouwers; zij laten hun bier maken bij andere brouwers, al dan niet naar eigen recept.

Van de 220 brouwerijen is bijna een kwart gevestigd in Noord-Holland. Eén op de vijf komt uit Noord-Brabant.

Door de opkomst van kleine lokale brouwers stijgt overigens de prijs van hop, één van de belangrijkste grondstoffen van bier. Hop zorgt voor de bitterheid van bier, maar ook, afhankelijk van de soort, voor allerlei andere aroma’s.

Kleine brouwers gebruiken veel meer hop voor hun speciaalbieren dan de grote pilsbrouwers. Dikke kans dat door de stijgende hopprijzen jouw speciaalbiertje iets duurder wordt.

Lees ook

Het ideale biertje heeft 15,9 procent schuim

Duur bier: prijs van hop explodeert door kleine brouwerijen

Dit zijn de populairste biertjes ter wereld (maar niet noodzakelijk de lekkerste)

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl