• Volgens het Kerstonderzoek van Albert Heijn stond er vorig jaar bij 41 procent van hun respondenten een gourmetstel op tafel.
  • Een gezelschap van zes personen is in 2022 voor een avond gourmetten gemiddeld bijna 90 euro kwijt, 21 procent meer dan vorig jaar.
  • Ook de energierekening stijgt met ruim 2 euro, maar je verdient weer een euro terug met een lagere thermostaat en een kersttrui.
  • Lees ook: Boodschappen worden steeds duurder: dit kun je het beste hamsteren en 13 andere tips om te besparen

Het aftellen naar de kerstdagen is begonnen, nog krap twee weken tot kerstavond. Misschien heb je de kerstboom net opgetuigd of zoek je nog wat tips voor de aankoop van een kerstboom. George Michael en Mariah Carey hebben toch weer de speellijst gehaald. Nu nog het boodschappenlijstje voor het kerstdiner samenstellen.

Hoeveel zal het kerstdiner dit jaar wel niet kosten, na het inflatiecijfer van 10 procent in november? En blijft er nog geld over voor een goed diner, als je te maken hebt met de torenhoge energieprijzen? Spaarplatform Raisin.nl onderzocht hoeveel een gemiddeld kerstdiner in prijs is gestegen ten opzichte van vorig jaar. 

Het onderzoek gaat uit van een typisch Nederlandse kersttraditie: gourmetten. Volgens het Kerstonderzoek van Albert Heijn stond er vorig jaar bij 41 procent van hun respondenten een gourmetstel op tafel. Voor dit onderzoek is uitgegaan van een gezelschap van zes personen en zijn de prijzen geanalyseerd van Albert Heijn.

Nederlanders die willen gourmetten betalen dit jaar 21% meer

Het zal geen verrassing zijn: het is een stuk duurder geworden om dit jaar het kerstdiner te verzorgen. Een gezelschap van zes personen is in 2022 voor een avond gourmetten gemiddeld bijna 90 euro kwijt. Daar waar je voor exact dezelfde boodschappen vorig jaar nog iets meer dan 74 euro betaalde.

Een kerstdiner kost je in 2022 dus bijna 16 euro extra: dat is ruim 21 procent meer dan vorig jaar. Deze stijging zit hem vooral in de sausen, margarine, de gourmetschotel en het ijsdessert.

De energierekening: hoeveel energie verbruik je met gourmetten?

Niet alleen zijn de boodschappen dit jaar een stuk duurder geworden, de energieprijzen rijzen in Nederland ook de pan uit. Is gourmetten dan wel een slim idee?

Bij twee uur gourmetten verbruik je ongeveer 3 kWh aan elektriciteit. Als je rekent met een stroomprijs van 70 cent per kWh kost je dat ongeveer 2,10 euro, vertelt Joanneke de Jongh van Milieu Centraal aan Margriet.nl.

Ter vergelijking vorig jaar in september lag de gemiddelde prijs per kWh elektriciteit nog rond de 22 cent. Het is dus dit jaar bijna drie keer duurder om te gourmetten als je het vergelijkt met vorig jaar.

Maar er zit ook een voordeel aan gourmetten. Door de warmte die een gourmetstel afgeeft, kun je namelijk de verwarming lager zetten. “De warmte die een gourmetstel afgeeft, staat gelijk aan één euro die je kwijt zou zijn aan aardgas. Hierdoor kom je voor twee uur gourmetten netto dus uit op 1,10 euro”, aldus Joanneke van Milieu Centraal tegen Margriet.nl.

Zet de verwarming dus laag, vraag je gasten hun beste (of lelijkste) kersttrui aan te trekken en zorg dat je warm gezelschap om je heen hebt, dan zal twee uur gourmetten wat betreft de energierekening geen aanslag op je portemonnee zijn.

Hoe kosten te besparen en rekening te houden met je budget?

De kostenberekening van Raisin voor een kerstdiner gaat uit van een mix van A-merken en huismerken. Natuurlijk kun je alle A-merken vervangen voor huismerken en kun je bij verschillende supermarkten je boodschappen doen waardoor je goedkoper uit bent.

Verder is rekening gehouden met ongeveer 400 tot 500 gram gourmetvlees per persoon. Nu eet de ene persoon meer of minder dan dit. En sommigen eten geen vlees, maar vegetarisch. Wat vast staat is dat Nederlanders deze kerst door de torenhoge inflatie iets dieper in de buidel moeten tasten.

LEES OOK: Last van hoge energierekening? 5 mogelijkheden om te zorgen dat je op korte termijn je rekeningen kunt betalen