• De belangstelling van particuliere beleggers voor goud stijgt, mede vanwege de aanhoudend hoge inflatie en de verzwakking van de economische vooruitzichten.
  • Goud wordt door sommige beleggers gezien als een veilige haven in tijden van onrust.
  • Tot nog toe is de goudprijs een fractie gestegen dit jaar, terwijl aandelenmarkten flink in de min staan.
  • Lees ook: 3 redenen waarom de beurs stevig daalt – en wat je als langetermijnbelegger kunt doen

Particuliere beleggers staan momenteel meer dan ooit positief tegenover goud, dat blijkt uit een onderzoek van het Europese handelsplatform Spectrum Markets, dat woensdag is gepubliceerd. 

Spectrum zegt dat z’n European Retail Investor Index (SERIX) in de afgelopen maand het hoogste hoogtepunt ooit heeft bereikt, wat wijst op het optimisme onder beleggers ten opzichte van het edelmetaal, dat als oppotmiddel kan dienen in onzekere tijden op de beurs. Ook wordt goud vaak gezien als een bescherming tegen inflatie. 

Een score onder de 100 in de SERIX index wijst op een negatief sentiment, terwijl een lezing boven dat niveau op optimisme wijst. In mei bereikte de index een recordhoogte van 116.

“Na een periode van daling die de goudprijs op 16 mei tot onder 1.800 dollar zag zakken, is goud sinds de laatste week van mei aan een rally begonnen, doordat zowel de dollar als de euro een zwakke fase doormaken”, zegt Michael Hall van Spectrum Markets in het rapport.

Hij voegt eraan toe: "Gelet op de macro-economische achtergrond is het geen verrassing dat beleggers van een dip in de goudprijs gebruik hebben gemaakt om in een veilige haven te beleggen."

De groeiende bezorgdheid over de wereldwijde stijging van de inflatie begint beleggers te trekken. Goud heeft de neiging om tegengesteld aan de Amerikaanse dollar te bewegen, maar de correlatie is dit jaar minder sterk. De dollarindex (die de waarde van de dollar meet tegen een mandje van andere valuta) is dit jaar bijna 7 procent gestegen, terwijl goud 1 procent heeft gewonnen gemeten in dollars. 

"Nu de vrees voor een recessie toeneemt, grijpen beleggers steeds vaker naar goud als bescherming", zegt Nitesh Shah, analist bij fondsbeheerder Wisdom Tree. 

De Wereldbank verlaagde dinsdag haar prognose voor de wereldwijde economische groei in 2022 van 4,1 procent tot 2,9 procent, en zei dat "voor veel landen een recessie moeilijk te vermijden zal zijn".

Voor goud zou dit een goede zaak kunnen zijn, aldus analist Daniel Briesemann van Commerzbank. "Wij denken dat dit op de lange termijn gunstig zal zijn voor goud, omdat het in zo'n omgeving waarschijnlijk beter tot zijn recht zal komen als oppotmiddel."

Goud werd woensdag verhandeld voor 1.850 dollar per troy ounce (ongeveer 31,1 gram). Het edelmetaal bereikte een recordhoogte van boven de 2.000 dollar per ounce in de eerste dagen na de Russische invasie van Oekraïne eind februari, toen grondstofprijzen massaal omhoog schoten.

LEES OOK: De goudindustrie doet een proef met blockchain om de herkomst van goud beter te traceren en kopers garanties te geven over duurzaamheid