Zoekgigant Google heeft de omzet in het tweede kwartaal zien toenemen. Het bedrijf verkocht meer advertenties bij zijn zoekresultaten.

Dat bleek donderdag uit de cijferpresentatie van het Amerikaanse concern.

Google zag de opbrengsten uitkomen op bijna 16 miljard dollar, 22 procent meer dan de ruim 13 miljard dollar een jaar geleden. Marktkenners rekenden in doorsnee op zo’n 15,6 miljard dollar aan opbrengsten.

Onder de streep bleef ruim 3,4 miljard dollar over. Dat was een jaar eerder nog ruim 3,2 miljard dollar.

Google sloot na de reguliere handel op Wall Street in het rood, maar herstelde duidelijk in de nabeurshandel.

Omzetgroei vertraagde in eerste kwartaal

Het concern rapporteerde lange tijd meer dan 20 procent groei van de kwartaalomzet op rij, maar zag deze trend in het eerste kwartaal van dit jaar gebroken. Dat zette het aandeel destijds flink onder druk, door zorgen over de verdienmodellen van advertenties op steeds kleinere schermen en stevige investeringen van de onderneming.

Google maakt overigens in zijn cijferpresentatie nooit specifieke details over de opbrengsten van mobiele advertenties en desktopadvertenties.

CPC daalt verder

De cost-per-click-tarieven, ofwel de CPC, daalden in april, mei en juni met 6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Marktvorsers rekenden in doorsnee op een afname van 7 procent.

De gemiddelde kosten per klik zakken al sinds het vierde kwartaal van 2011. In de laatste drie kwartalen daalden de CPC-tarieven met 9, 11 en 8 procent.

Dat de prijzen zakken, komt doordat steeds meer mensen smartphones en tablets gebruiken. Daarop liggen de advertentietarieven van oudsher lager dan op de pc.

Google probeert de daling in de prijzen te compenseren met een hoger aantal kliks. Ook dat lukte nu: er werd 25 procent meer geklikt op advertenties dan een jaar eerder.

Bestuurder vertrekt

"Het inkomstenpotentieel is heel, heel hoog, maar op dit moment verdient mobiel niet zo goed als andere vormen", aldus Google-bestuurder Nikesh Arora in een toelichting op de kwartaalcijfers.

Arora maakte overigens bekend Google te verlaten en over te stappen naar het Japanse Softbank.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl