Konden we dankzij Google Earth  ongestoord vanuit onze luie stoel grote delen van de aarde verkennen en virtueel op vakantie gaan, deze week kondigde Google aan dat je via het web nu ook écht verre bestemmingen kunt verkennen.

Dankzij Planets, een nieuwe functionaliteit van Google Maps.

De naam dekt de lading niet helemaal, want je kunt ook manen, dwergplaneten en zelfs het internationale ruimtestation ISS bezoeken.

Het ontbreekt Planets nog aan een zoekfunctie, dus het is lastig om de landingsplaatsen van de Apollo-missies op de maan te vinden, mocht je dat willen. Inzoomen of draaien is ook maar beperkt mogelijk, met name bij de polen.

Toch is het een leuke toevoeging en geeft het een goed beeld hoe ons zonnestelsel eruitziet.

Deze zes buitenaardse bestemmingen zijn zeker de moeite waard om te checken:


Internationaal ruimtestation ISS

Google Maps laat je binnen in de Cupola-module beginnen waardoor je een magnifiek uitzicht op de aarde hebt. Draai vooral rond en klik op Node 3. Dan kom je in het beroemde ruimtetoilet van NASA, dat zuigkracht gebruikt om urine en ontlasting af te voeren.


Naast het toilet staat het relatief nieuwe systeem om water te hergebruiken.

Foto: Google Maps

Het apparaat verzamelt urine, zweet en uitgeademde lucht van de astronauten en zet 93 procent daarvan om in vers drinkwater.


Verder op in de module vind je de ruimtepakken die astronauten gebruiken voor een ruimtewandeling.

Foto: Google Maps

De Maan.

Foto: Google Maps

Op veel van de beelden van planeten en manen in Google Maps zie je strepen lopen. Dit komt doordat Maps NASA- en ESA-beelden van de hoogst mogelijke resolutie over beelden met een lagere resolutie heeft gelegd.


Als je weet waar je moet zoeken, kun je zelfs landingsplaatsen op de maan vinden. Zoals deze van Apollo 15.

Foto: Google Maps

Mars.

Foto: Google Maps

Bezaaid met vulkanen en ravijnen is Mars verreweg de leukste planeet binnen Google Maps om te onderzoeken.


Dankzij de grote hoeveelheid data en beelden die satellieten gedurende tientallen jaren hebben verzameld krijg je een goed idee van hoe het moet zijn om door de megakloven op Mars te reizen.

Foto: Google Maps

De kloven zijn de diepste van ons zonnestelsel. Als Elon Musk en SpaceX hun zin krijgen, zullen we ze op een dag in het echt verkennen.


Enceladus.

Foto: Google Maps

Deze ijsbal die in een baan rond Saturnus vliegt, ziet er onaantrekkelijk uit. Maar schijn bedriegt. Dit is een van de meest bijzondere bestemmingen in het zonnestelsel.


Regelmatig spuit de maan flinke waterpluimen de ruimte in, tot wel honderden kilometers boven het oppervlak.

Foto: Google Maps

Dat betekent dat onder de ijslaag zich een oceaan bevindt, die warm wordt gehouden door de getijdenkrachten van Saturnus. En waar vloeibaar water is, is mogelijk leven.


Ceres.

Foto: Google Maps

Deze dwergplaneet is het grootste object in de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter. Het is een van de plekken die de ruimtesonde Dawn heeft bezocht.


Ceres is bezaaid met verbazingwekkende vormen en verschijnselen, zoals deze spierwitte plekken in de Occator-krater.

Foto: Google Maps

Onderzoekers denken dat de witte plekken zouten zijn die zijn achtergebleven nadat het ijs is gesmolten. Op Ceres bevindt zich ook een grote piramide-vormige piek.


Pluto.

Foto: Google Maps

Tot juli 2015 wist eigenlijk niemand hoe Pluto er daadwerkelijk uitzag. De New Horizons-missie veranderde dat. Nu weten we dat deze verre ijswereld een oceaan onder haar oppervlakte herbergt.


Google Maps heeft weliswaar geen hoogtedata van Pluto's bergachtige terrein, maar dat maakt de ontdekkingsreis er niet minder leuk om.

Foto: Google Maps