Techbedrijf Google helpt met ‘Project Sunroof’ huishoudens op een eenvoudige manier te achterhalen of en hoe installatie van zonnepanelen op het eigen dak interessant kan zijn. Om te beginnen in de VS.

Dat meldt de site Duurzaambedrijfsleven.nl.

“Miljoenen mensen gebruiken Google nu al om meer te leren over zonnepanelen”, zegt Barry Fischer, woordvoerder van het Google project in een mail aan GreenTechMedia. “Bij Google geloven we sterk in schone energie en met Project Sunroof helpen we mensen op een eenvoudige manier de kansen van zonnepanelen thuis te ontdekken.”

Project Sunroof maakt gebruik van Google Maps, lokale klimaatdata en 3D-modellen van zowel het eigen dak als objecten in de buurt die schaduw over zonnepanelen kunnen werpen.

Sunroof berekent op basis van die data hoeveel zonnepanelen er op je dak passen, hoeveel duurzame stroom ze jaarlijks opbrengen en hoeveel geld je met de installatie kunt besparen. In die laatste berekening neemt Google ook specifieke lokale belastingvoordelen en subsidies mee.

Google Maps in zonneberekening

Als laatste stap verwijst Google geïnteresseerden naar verschillende installateurs, waar direct verscheidene offertes kunnen worden aangevraagd.

Daarmee lijkt Google een onafhankelijkere versie te bieden van soortgelijke diensten, die in Nederland onder meer al door Sungevity en ZonZoektDak worden aangeboden. Deze en andere partijen bieden al langer verregaand vergelijkbare zonnepanelensimulatoren, maar verwijzen na de berekeningen naar een eigen bestelknop.

Project Sunroof is bij de lancering beschikbaar in de Amerikaanse plaatsen San Francisco, Boston en Fresno. Op korte termijn wil Google de dienst aanbieden in alle Amerikaanse staten, later misschien ook in andere landen.

Lees ook op Duurzaambedrijfsleven.nl

Deze spijkerbroek is volledig biologisch afbreekbaar

Nederlandse robot poetst romp schepen automatisch schoon

Smart-luier stuurt SMS wanneer het tijd is om te verschonen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl