Google kan zich schrap zetten voor een boete van waarschijnlijk meer dan 1 miljard euro.

Volgens de Financial Times kondigt Brussel binnenkort de eerste van drie beslissingen aan rond misbruik van Googles positie op de internetmarkt. Dit zou de eerste sanctie van de EU zijn tegen de zoekgigant in de langslepende zaak die al zeven jaar duurt.

De Europese Commissie verwacht volgens de FT ergens in de komende weken te kunnen aankondigen dat het bedrijf zijn marktdominantie misbruikt heeft om Google Shopping-service te bouwen. Het gaat hierbij vooral om de wijze waarop Google advertenties laat zien van producten die online kunnen worden aangeschaft. Google zou zijn eigen Google Shopping-dienst voortrekken ten opzichte van andere prijsvergelijkwebsites.

Gezien het slechts om één van de drie lopende onderzoeken gaat, kan de totale boete dus nog veel hoger uitvallen.

Uniek is de boete niet. Eerder kreeg Intel al een Europese boete van 1,1 miljard euro. De Europese Commissie en Google weigeren commentaar te geven tegenover de krant.

Concurrenten uit de techwereld en politici uit Parijs en Berlijn dringen al langer aan bij eurocommissaris Margrethe Vestager (mededinging) om sterk op te treden in de zaak. Zij zit in tweestrijd: Mocht ze een boete geven aan Google, dan komt de relatie met Silicon Valley nog verder onder druk te staan na een belastingaanslag van 13 miljard euro voor Apple, afgelopen zomer.

Vestager heeft waarschijnlijk weinig met deze dilemma's, eerder brak ze ook al records met verschillende misbruikzaken - waaronder die tegen vijf Europese truckbouwers. Zij erfde de zaak van haar voorganger Joaquín Almunia. Hij deed het bedrijf drie aanbiedingen voor een regeling, maar die werden allemaal afgewezen.

Google kan uiteindelijk een boete krijgen van tien procent van de jaaromzet van moederbedrijf Alphabet. Die bedroeg 90 miljard dollar in 2016. Het bedrijf kan dit bedrag waarschijnlijk makkelijk betalen. Voor het bedrijf zorgt de sanctie vooral voor implicaties in het uitrollen van het bedrijf en de services buiten de zoekmachine.

Het bedrijf krijgt waarschijnlijk een periode om met een oplossing te komen (bij Microsoft was dit eerder 90 dagen). Mocht er na deze periode niet zijn, dan hangt de techgigant een dagelijkse boete boven het hoofd. Dit grapje kostte Microsoft eerder 280 miljoen euro extra.

De tweede zaak draait om het onterecht verbannen van concurrentie uit de zoekmachine en reclames van Google. De derde onderzoekt hoe Google mobiele telefoon providers betaald en dwingt om hun Android software en de play app store te gebruiken. Deze zaak is vooral relevant omdat 79 procent van de Europeanen toegang tot het internet heeft via hun smartphone, deze draaien voornamelijk op Android.