De net aangekondigde nieuwe smartphone van Google, de Pixel 6a, markeert het einde van een tijdperk. Net als de iPhones van Apple en de luxere Pixels, heeft de 6a geen hoofdtelefoonaansluiting meer.

De budgetlijn van Googles Pixel-telefoons was een van de laatste die nog standaard met een hoofdtelefoonaansluiting uitgerust was. Google hield nog lang vast aan de aansluiting sinds de markt hem vanaf 2016 begon uit te faseren. In dat jaar introduceerde Apple de iPhone 7 die als eerste smartphone de geliefde aansluiting liet vallen.

Bij de Pixel 6a is het dus niet meer mogelijk om een koptelefoon direct op de telefoon aan te sluiten zonder dat er een adapter voor nodig is. Natuurlijk kun je als alternatief wel gewoon een bluetooth-hoofdtelefoon gebruiken.

In de afgelopen zes jaar herhaalde Google het feit dat de Pixel-lijn nog een hoofdtelefoonaansluiting had in advertenties. In augustus vorig jaar – slechts negen maanden geleden – creëerde Google zelfs een hele advertentie voor de Pixel 5a op basis van het hebben van een hoofdtelefoonaansluiting.

Zoals The Verge benadrukt, heeft Google de hoofdtelefoonaansluiting vanaf het begin aangeprezen als een belangrijk kenmerk van de Pixel-lijn. Hoewel Google de aansluiting eerder al van de duurdere Pixel-telefoons verwijderde, bleef het de poort aanprijzen in zijn meer budgetvriendelijke Pixel "a"-lijn.

Dat onderscheid eindigde deze week, toen Google de nieuwe Pixel 6a onthulde op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie, Google I/O.

"We hebben uiteindelijk besloten dat het opnemen van een hoofdtelefoonaansluiting afbreuk deed aan de kernspecificaties van het product en niet in lijn was met het Google-ecosysteem waar we naar streven", vertelde een vertegenwoordiger van Google aan Insider. "We hebben de Bluetooth-prestaties van de Pixel 6a aanzienlijk verbeterd door Bluetooth v5.2 en dual chain-ondersteuning toe te voegen, wat betekent dat aangesloten apparaten een geweldig audiobereik en -kwaliteit zullen hebben."

LEES OOK: Google stoomt de ‘Pixel Watch’ klaar voor een lancering in 2022 als onderdeel van hernieuwde ambities op het gebied van draagbare tech