De reclamewereld à la Mad Men is niet meer. De aandacht van consumenten verlegt zich steeds meer van krant en televisie naar computers en smartphones. Wereldwijd bewegen de reclamebudgetten om die reden in dezelfde richting. De voornaamste spekkopers in die massale transformatie zijn Google en Facebook.

Samen zijn de grootmachten inmiddels goed voor 61 procent van de wereldwijde online reclame-inkomsten, zo blijkt uit onderstaande grafiek van Statista. In de totale markt van on- en offline reclame is hun gezamenlijke aandeel dit jaar gegroeid van 20 naar 25 procent: 18 procent voor Google, 7 procent voor Facebook.

De dominantie van Google en Facebook doet oude mediabedrijven veel pijn, maar ook moderne concurrenten hebben er last van. Bedrijven met populaire diensten als Snap(chat) en Twitter hebben moeite een significant deel van de advertentiemarkt voor zichzelf te winnen en houden.

(klik om te vergroten)

LEES OOK: Zo pak je een sollicitatiegesprek aan bij bedrijven als Google en Facebook, volgens topmanagers bij die bedrijven

Lees ook op Business Insider